Αυτές οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις φωνές και την ηγεσία τους για να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη

35
Αυτές οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις φωνές και την ηγεσία τους για να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη

Λίστα Εβδομάδων IWD 2023 της International Rivers με μερικές από τις εμπνευσμένες γυναίκες περιβαλλοντολόγους που πρέπει να γνωρίζετε και να ακολουθείτε

Γίνετε μέλος της International Rivers στον εορτασμό #WomesHistoryMonth και #Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας αυτή την εβδομάδα.

Οι γυναίκες διαδραματίζουν κρίσιμους ηγετικούς ρόλους στην παροχή, διαχείριση και προστασία του νερού και άλλων φυσικών πόρων.

Ωστόσο, πολύ συχνά, οι κυβερνήσεις αγνοούν τη ζωή και τις προοπτικές των γυναικών όταν λαμβάνουν αποφάσεις για το νερό.

Αυτές οι γυναίκες οδηγούν την αλλαγή. #WomenandRivers

Alice Pataxó: Δημοσιογράφος και ακτιβίστρια παθιασμένη με την αλλαγή των αποικιακών ιδεών του λαού της, του Pataxó, και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δολοφονία περιβαλλοντικών ακτιβιστών μέσω του καναλιού της στο YouTube Nuhé, το οποίο αναφέρεται στην ανθεκτικότητα των ιθαγενών της Βραζιλίας.
Vandana Shiva: Κορυφαία οικοφεμινίστρια, ο Shiva είναι ηγέτης στην υπεράσπιση της αγροτικής βιοποικιλότητας και της τοπικής κυριαρχίας. Βρίσκεται στην αιχμή της προόδου στην τεχνολογία τροφίμων και των επιπτώσεων αυτών των προόδων στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ikal Angelei: Κενυάτης πολιτικός, περιβαλλοντολόγος και νικητής του βραβείου Goldman. Ίδρυσε την οργάνωση Friends of Lake Turkana και οργάνωσε τους ντόπιους για να πολεμήσουν την κατασκευή του τεράστιου φράγματος Gibe 3 που θα εμπόδιζε την πρόσβαση στο νερό για τις αυτόχθονες κοινότητες γύρω από τη λίμνη Turkana
Joan Carling: Παγκόσμια ηγέτης των Ιθαγενών και Πρωταθλήτρια του ΟΗΕ της Γης από την Cordillera, Φιλιππίνες. Εργάζεται πάνω σε θέματα αυτόχθονων πληθυσμών για περισσότερα από 25 χρόνια. Τα πεδία εξειδίκευσής της είναι τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και η αειφόρος ανάπτυξη.
BertHa Zúñiga: Ονδούρα κοινωνικός ακτιβιστής με ιθαγενή καταγωγή Lenca. Είναι κόρη της κοινωνικής ηγέτη Berta Cáceres, η οποία δολοφονήθηκε το 2016 επειδή υπερασπίστηκε την κοινότητά της και πολέμησε το φράγμα Agua Zarca. Λίγο μετά την ανάληψη του ρόλου της μητέρας της ως γενικού συντονιστή του Δημοτικού Συμβουλίου των Λαϊκών και Ιθαγενών Οργανώσεων της Ονδούρας (COPINH) τον Μάιο του 2017, η Zúñiga Cáceres επέζησε από απόπειρα αυτοκτονίας.
Mariluz Canaquiri: Πρόεδρος της Γυναικείας Ομοσπονδίας Kukama στη βόρεια περιοχή του Αμαζονίου του Περού. Εργάζεται σχετικά με τον αντίκτυπο της εξόρυξης ξένων πόρων στην περουβιανή κοινότητά της και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για να εγείρουν ανησυχίες για αυτόχθονες, περιβαλλοντικές και κοινωνικής δικαιοσύνης σχετικά με τα προτεινόμενα έργα.
Danielle Reyy Frank: μέλος της φυλής Hupa και απόγονος Yurok. Η Frank έχει εμπλακεί βαθιά στις πολιτιστικές και πολιτικές πτυχές της κοινότητάς της από πολύ νωρίς. Συνεχίζει τον αγώνα πολλών δεκαετιών που οδήγησαν οι φυλετικές κοινότητες της για να καταστρέψει τον ποταμό Klamath και να αποκαταστήσει τον σολομό.
Mari Copeny: Νεανική ακτιβίστρια που μπήκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο της κοινής γνώμης όταν η επιστολή της στον Πρόεδρο Ομπάμα σχετικά με την κρίση του νερού στο Flint τον ώθησε να επισκεφτεί την πόλη και να ερευνήσει μόνος του την κρίση του νερού. Η Mari Copeny έχει παρουσιαστεί στα Teen Vogue, The Guardian, VICE, TIME, The Washington Post και πολλά άλλα για την έντονη αντίθεσή της στις αδικίες του περιβαλλοντικού ρατσισμού.
Munnira Katongole: Νοτιοαφρικανός και Παναφρικανός ακτιβιστής που αγωνίζεται για την κοινωνική αλλαγή και την κλιματική δικαιοσύνη. Είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Νεολαίας για το κλίμα του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. Το Katongole παλεύει για ένα δίκαιο σύστημα, υπεύθυνη αλληλεγγύη από όλες τις γωνιές και την ενότητα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.
Brook Thompson: μέλος της φυλής Yurok και Karuk Native από τη Βόρεια Καλιφόρνια. Μεγαλώνοντας έζησε και ψάρευε στην ίδια γη και στα ποτάμια που είχαν οι πρόγονοί της για πάνω από 12.000 χρόνια. Αγωνίζεται για τα δικαιώματα του νερού και των ιθαγενών Αμερικανών μέσω της υπεράσπισης, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του ακτιβισμού στην πρώτη γραμμή.
Sunita Narain: Κορυφαίος ειδικός στη συλλογή νερού, ο Narain εμφανίζεται στο Before the Flood, ένα ντοκιμαντέρ για το κλίμα στο οποίο εμφανίζεται επίσης ο Leonardo DiCaprio. Εκπαιδεύει και υποστηρίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους μουσώνες στην Ινδία και τις επακόλουθες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι αγρότες και τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.
Alessandra Korap: Ηγέτης των ιθαγενών και Βραζιλιάνα περιβαλλοντική ακτιβίστρια από την κοινότητα των ιθαγενών Munduruku. Το κύριο έργο της είναι η υπεράσπιση της οριοθέτησης της γηγενούς περιοχής και η καταγγελία της παράνομης εκμετάλλευσης και δραστηριοτήτων της εξόρυξης, της υλοτομίας, της υδροηλεκτρικής ενέργειας και άλλων εξορυκτικών βιομηχανιών.
WINONA LADUKE: Ιθαγενής Αμερικανίδα ακτιβίστρια, οικονομολόγος και συγγραφέας. Η LaDuke έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση του ελέγχου των ιθαγενών των πατρίδων, των φυσικών πόρων και των πολιτιστικών πρακτικών τους. Συνδυάζει οικονομικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις στις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ακμάζουσα και βιώσιμη κοινότητα για το δικό της καταφύγιο στη Λευκή Γη και τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλη τη χώρα.
PIANPORN (PAI) DEETES: Διεθνής Διευθυντής Περιφερειακών Εκστρατειών και Επικοινωνιών της Νοτιοανατολικής Ασίας της Rivers. Ο Pai ηγείται των εργασιών στους μεγάλους ποταμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, εστιάζοντας στους ποταμούς Mekong και Salween, υποστηρίζοντας καλύτερες χρηματοοικονομικές και κυβερνητικές πολιτικές και τα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων

Schreibe einen Kommentar