Διεθνείς ΜΚΟ ζητούν την απελευθέρωση του εξέχοντος υπερασπιστή του περιβάλλοντος στο Βιετνάμ, ένα χρόνο μετά την ποινή φυλάκισης 5 ετών

28
Διεθνείς ΜΚΟ ζητούν την απελευθέρωση του εξέχοντος υπερασπιστή του περιβάλλοντος στο Βιετνάμ, ένα χρόνο μετά την ποινή φυλάκισης 5 ετών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | Διεθνείς ΜΚΟ ζητούν την απελευθέρωση του εξέχοντος υπερασπιστή του περιβάλλοντος στο Βιετνάμ, ένα χρόνο μετά την ποινή φυλάκισης 5 ετών

Ο περιβαλλοντικός δικηγόρος Dang Dinh Bach είναι ένας από τους πολλούς που φιμώθηκε από την κυβέρνηση του Βιετνάμ μετά από προσπάθειες να απογαλακτιστεί η χώρα από τον άνθρακα και να προστατεύσει τις κοινότητες από κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Για άμεση κυκλοφορία: 24 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΕΣΑ: [email protected]

Δικτυακός τόπος: standwithbach.org
#StandwithBach

Διεθνείς ΜΚΟ συσπειρώνονται γύρω από τον εξέχοντα περιβαλλοντικό δικηγόρο Dang Dinh Bach για την επέτειο ενός έτους από την πενταετή ποινή φυλάκισής του στο Βιετνάμ με την έναρξη της standwithbach.org ιστοσελίδα και την καμπάνια #StandwithBach στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούν την άμεση απελευθέρωσή του.

Πολυάριθμες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Global Witness, Friends of the Earth US, Earthrights International, International Land Coalition, Grassroots Foundation και International Rivers υποστηρίζουν την εκστρατεία και καλούν την κυβέρνηση του Βιετνάμ να απελευθερώσει αμέσως τον Bach. Οι ομάδες απαιτούν επίσης από τα κράτη της G7 να παρέχουν χρηματοδότηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Βιετνάμ μόνο ενεργειακή μετάβαση υποστηρίξτε αυτό το κάλεσμα, καθώς θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με επιτυχία η μετάβαση όσο οι ηγέτες του περιβάλλοντος και του κλίματος όπως ο Μπαχ βρίσκονται στη φυλακή.

«Ο Μπαχ είναι ένας από τους πολλούς περιβαλλοντικούς ηγέτες που κατηγορούνται για φορολογικά αδικήματα που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να φιμώσουν την κοινωνία των πολιτών στο Βιετνάμ», δήλωσε η Maureen Harris, Ανώτερη Σύμβουλος της International Rivers. «Η αυξανόμενη ποινικοποίηση των περιβαλλοντικών ηγετών στο Βιετνάμ πρέπει να τελειώσει».

Ο Μπαχ φυλακίστηκε για «φοροδιαφυγή» αφού ηγήθηκε μιας εκστρατείας για τη μείωση της εξάρτησης του Βιετνάμ από τον άνθρακα. Ως ιδρυτής του Ερευνητικού Κέντρου Law and Policy of Sustainable Development, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των κοινοτήτων από την επιβλαβή ρύπανση, τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών απορριμμάτων και την υποστήριξη της μετάβασης της κυβέρνησης στην καθαρή ενέργεια. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την καταδίκη του και τη χρήση από το Βιετνάμ διφορούμενων φορολογικών νόμων για να φιμώσει τους ηγέτες του περιβάλλοντος και του κλίματος.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ο Μπαχ θα φυλακιζόταν για τη δουλειά που έχει κάνει για να βοηθήσει τους ανθρώπους», είπε η σύζυγός του, Thao, στο Αυτό το βίντεο, κυκλοφόρησε επίσης ως μέρος της καμπάνιας #StandwithBach. «Η κορυφαία προτεραιότητά του ήταν πάντα η υγεία και η ευημερία του λαού του Βιετνάμ». Πρόσφατα έγραψε επίσης αυτό το άρθρο: Αυτή τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, θέλω τον άντρα μου σπίτι.

Ο Μπαχ δεν έλαβε δίκαιη δίκη. Δεν του επετράπη να συναντηθεί με τον δικηγόρο του παρά μόνο επτά μήνες μετά τη σύλληψή του και η ποινή του ήταν πολύ σκληρότερη από ό,τι συνήθως για άτομα που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή. Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών προτείνουν ότι η δίωξη του Μπαχ ήταν με πολιτικά κίνητρα.

Ο Μπαχ είναι ένας από τους πολλούς υπερασπιστές του περιβάλλοντος που έχουν φυλακιστεί στο Βιετνάμ από τον Ιούνιο του 2021 με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Υπηρετεί σχεδόν δύο χρόνια είναι διεθνούς φήμης ειδικός για το κλίμα και νικητής του περιβαλλοντικού βραβείου Goldman Κυρία. Nguyen Thi Khanh. Ο Khanh συνεργάστηκε με τις επαρχιακές κυβερνήσεις για να μειώσει τα κυβερνητικά σχέδια επέκτασης άνθρακα, ευαισθητοποίησε το κοινό για τη σχέση μεταξύ των εκπομπών των εργοστασίων άνθρακα και του Ανόι με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο και διεξήγαγε έρευνα και δέσμευση πολιτικής για να αποδείξει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της ηλιακής ενέργειας λύσεις στο Βιετνάμ.

Όλα αυτά και πολλά άλλα άνοιξαν το δρόμο για το Βιετνάμ δέσμευση για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 και τα επόμενα Συνεργασία Just Energy Transition 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (JETP) που ανακοινώθηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών της G7 και του Βιετνάμ. Ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία, ενώ άτομα όπως ο Khanh, ο Bach και άλλοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία υλοποίησης.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος στο Βιετνάμ φυλακίζονται επειδή εργάστηκαν για να προστατεύσουν τους απλούς Βιετναμέζους από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή για να διασφαλίσουν ότι το Βιετνάμ κινείται γρήγορα προς μια καθαρή, οικονομικά προσιτή ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Shruti Suresh, Land & Environmental Defenders Campaign Strategy. Μόλυβδος από την Global Witness. «Τα κράτη της G7 που υποστηρίζουν το JET-P του Βιετνάμ πρέπει να διασφαλίσουν ότι η κοινωνία των πολιτών και οι περιβαλλοντικοί υπερασπιστές στο Βιετνάμ είναι σε θέση να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία και να μην τιμωρηθούν ως αποτέλεσμα».

Ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών αναφέρουν ότι οι φορολογικοί νόμοι του Βιετνάμ είναι ασαφείς και άδικοι και ότι οι αρχές χρησιμοποιούν κενά για να καταπνίξουν τις φωνές της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικές Διαδικασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχουν μετέδωσε τις ανησυχίες του σχετικά με τους ασαφείς φορολογικούς νόμους του Βιετνάμ που χρησιμοποιούνται για τη κράτηση ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, λέγοντας ότι οι ΜΚΟ έχουν «αδικαιολόγητα επαχθείς απαιτήσεις για την υποβολή εκθέσεων, την καταχώριση της χρηματοδότησης και τα έργα τους».

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την κυβέρνηση του Βιετνάμ να αναθεωρήσει τις υπερβολικές και ασαφείς φορολογικές διατάξεις της λόγω της ανατριχιαστικής τους επίδρασης στην κοινωνία των πολιτών και της ικανότητας των μη κυβερνητικών ενώσεων να λειτουργούν στη χώρα.

###

Schreibe einen Kommentar