Επικεντρώνοντας τα Δικαιώματα των Ποταμών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό

30
Επικεντρώνοντας τα Δικαιώματα των Ποταμών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό

Η International Rivers εντάσσεται σε συνασπισμό και τοπικούς εταίρους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό 2023 αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Το φετινό συνέδριο είναι η «Ενδιάμεση Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση της εφαρμογής της Δεκαετίας του ΟΗΕ για Δράση Νερό για την Αειφόρο Ανάπτυξη», 2018 – 2028», που σηματοδοτεί το μέσο της τελευταίας 10ετίας Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) στο νερό.

Ένα βασικό αποτέλεσμα της Διάσκεψης ελπίζουμε να είναι μια φιλόδοξη Ατζέντα Δράσης για το Νερό, η οποία θα περιλαμβάνει νέες δεσμεύσεις σχετικά με το νερό από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, «Αυτή η Διάσκεψη πρέπει να καταλήξει σε μια τολμηρή ατζέντα δράσης για το νερό που δίνει στη ζωή του κόσμου μας τη δέσμευση που της αξίζει».

Ο Monti Aguirre, Διευθυντής Προγράμματος της International Rivers για τη Λατινική Αμερική θα μιλήσει σε πολλές εκδηλώσεις σχετικά με τη σημασία της επικέντρωσης της μόνιμης προστασίας των ποταμών και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων και των εδαφών των αυτόχθονων πληθυσμών. Για περισσότερα από 25 χρόνια, ο Monti έχει συνεργαστεί με τους συνεργάτες της International Rivers στη Λατινική Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Συνεργάζεται με νομικούς εμπειρογνώμονες και εταίρους της κοινωνίας των πολιτών για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των προτεινόμενων φραγμάτων και να εντοπίσει στρατηγικές για τη μόνιμη προστασία των ποταμών από την επιβλαβή ανάπτυξη και προς όφελος των ποταμών και των αυτόχθονων πληθυσμών. Ο Μόντι ήταν επίσης συμπαραγωγός του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του 1991, «Amazonia: Voices From the Rainforest».

Εταίροι που μιλούν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό:

Mariluz Canaquiri Murayari, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιθαγενών Γυναικών Kukama

Mariluz Canaquiri – The Best Of Mariluz Canaquiri πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιθαγενών Γυναικών Κουκάμα, «Huaynakana Kamatahuara» (εργαζόμενες γυναίκες). Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας αφιερωμένης στην εδαφική άμυνα του έθνους Kukama Kukamiria, στο οποίο ανήκει στο Περού. Έχει εργαστεί ακούραστα για την υπεράσπιση του ποταμού Marañón, που είναι το σπίτι της και των προγόνων της, και της αναπόσπαστης επικράτειάς της ως έθνος Kukama. Ο στόχος της Huaynakana είναι να προωθήσει την ηγεσία των γυναικών Kukama για την υπεράσπιση της επικράτειάς τους, του σώματός τους και των συλλογικών τους δικαιωμάτων, προωθώντας την αυτοαναγνώριση των προγονικών τους ριζών και την ανάκτηση της μητρικής τους γλώσσας.

Η πρόεδρος του Pueblo Shuar Arutam του Ισημερινού, Josefina Tunki, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας μαζί με άλλες γυναίκες Shuar.
Φωτογραφία: PSHA Communication

Josefina Tunki είναι πρόεδρος του λαού Shuar Arutam (PSHA) του Αμαζονίου του Ισημερινού. Αποκαλούμενη μεταξύ του λαού της «γενναία γυναίκα», η Josefina είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης των Shuar και υπερασπίζεται σταθερά τον Αμαζόνιο ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες που παραβιάζουν συνεχώς τα δικαιώματα των Ιθαγενών και του περιβάλλοντος. Επίσης, ηγείται της υπεράσπισης του ποταμού Σαντιάγο, όπου προτείνεται ένα μέγανταμ, το οποίο θα επηρεάσει τον λαό της και τους αυτόχθονες πληθυσμούς Wampis κατάντη στο Περού. Μάθετε περισσότερα για την ηγεσία και τις κοινότητές της από τα πρόσφατα άρθρο Mongabay.

Μπρουκ Τόμσον

Μπρουκ Τόμσον είναι ένας ιθαγενής Αμερικανός Yurok και Karuk από τη Βόρεια Καλιφόρνια. Ο Μπρουκ παλεύει για τα δικαιώματα του νερού και των ιθαγενών Αμερικανών μέσω δημόσιας ομιλίας, ακαδημαϊκής έρευνας και ακτιβισμού πρώτης γραμμής. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Μηχανικός Αποκατάστασης για το Πρόγραμμα Σχεδιασμού και Κατασκευής Αλιείας της Φυλής Yurok. Ο Μπρουκ βραβεύτηκε ως ο προπτυχιακός φοιτητής της χρονιάς από το Αμερικανικό Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ινδιάνων και κέρδισε το βραβείο Unity 25 Under 25. Ο στόχος του Thompson είναι να συγκεντρώσει τα δικαιώματα του νερού και τη γνώση των ιθαγενών Αμερικανών μέσω της μηχανικής, της δημόσιας πολιτικής και της κοινωνικής δράσης. Δείτε τον Μπρουκ να μιλάει (ξεκινώντας περίπου στα 55 λεπτά, 45 δευτερόλεπτα) στην περσινή συνάντηση του ΟΗΕ για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του International Rivers στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό

Εγγραφείτε αυτοπροσώπως ή παρακολουθήστε το online.

Τρίτη 21 Μαρτίου

Δίκτυο για το Los Ríos Libres στη Χιλή: Μια εμπειρία

Ώρα: 11:00 π.μ. CLST/10:00 π.μ. EDT

Διαδικτυακός σύνδεσμος: Παρακολουθήστε ζωντανά Ροή στο Facebook από την Codesa Aysen

Τετάρτη 22 Μαρτίου

Τπροκαλώντας την παλίρροια για την κρίση βιοποικιλότητας των γλυκών υδάτων

Αυτό το πάνελ θα συζητήσει αποτελεσματικά μέτρα για την επιτάχυνση της επίτευξης του SDG6.6, θα υπογραμμίσει καινοτόμες προσεγγίσεις για τις υψηλές προσπάθειες αποκατάστασης και τη διαφύλαξη των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με το νερό.

χρόνος: 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ. EDT

Τοποθεσία αυτοπροσώπως: The Nature Hub, Apella, 450 East 29th Street, 2nd Floor, Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, 10016

Διαδικτυακός σύνδεσμος: https://youtube.com/live/6jiXNhpyjZM

Ειδική εκδήλωση: Ριζική Συνεργασία για την Ανθεκτικότητα στο Νερό: Δράση με τους μεγαλύτερους Συμμάχους μας στην Κλιματική Κρίση

Χρόνος: 3:00 – 6:00 μ.μ. EDT

Τοποθεσία αυτοπροσώπως: Αίθουσα συνεδριάσεων 2, Ηνωμένη Εθνική έδρα (UNHQ) στη Νέα Υόρκη

Διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΟΗΕ: https://media.un.org/en/webtv

Πέμπτη 23 Μαρτίου

Παράλληλη εκδήλωση: Συνεργασία και Κοινωνική Συμμετοχή για τη Διαχείριση Υδάτων

χρόνος: 8:30 – 10:00 π.μ. EDT

Διαδικτυακός σύνδεσμος: Εγγράψου σήμερα!

Προς τη δίκαιη διακυβέρνηση του νερού στην Κολομβία: Διάλογος για το Μετασχηματιστικό Σύμφωνο για το Νερό

Ώρα: 8:00 π.μ. Μπογκοτά/9:00 π.μ. EDT

Online: Δωρεάν εγγραφή: http://bit.ly/WaterPactEvent (Ισπανικά, Αγγλικά και Γαλλικά)

Επίσημη εκδήλωση: Μείωση των ανισοτήτων – εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ώρα: 10:00 π.μ.-1:00 μ.μ. EDT

Τοποθεσία αυτοπροσώπως: Αίθουσα συνεδριάσεων 2, UNHQ στη Νέα Υόρκη

Διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΟΗΕ: https://media.un.org/en/webtv

Παράλληλη εκδήλωση: Water for Nature, Nature for Water: Πολιτικές, λύσεις και δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη

Ώρα: 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ. EDT

Τοποθεσία αυτοπροσώπως: UNHQ, Αίθουσα Παράπλευρων Εκδηλώσεων Γ

Διαδικτυακός σύνδεσμος: Ερχομαι συντομα. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν εδώ

Παρασκευή 24 Μαρτίου

Διευκόλυνση της πρόσβασης στη γνώση για το νερό

Ώρα: 11:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. BRT/10:00 π.μ. – Μεσημέρι EDT

Διαδικτυακός σύνδεσμος: Παρακολουθήστε ζωντανά στο κανάλι YouTube της AESabesp

Δικαιώματα της Φύσης Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό στις 24 Μαρτίου

Παράλληλη εκδήλωση: Δικαιώματα της Φύσης: Η σύνδεση που λείπει για την ενίσχυση και την εφαρμογή των ΣΒΑ για το νερό

Χρόνος: 3:30 – 4:45 μ.μ. EDT

Τοποθεσία αυτοπροσώπως: UNHQ, Αίθουσα Συνεδριάσεων Α

Εγγραφείτε για να παρακολουθήσετε ζωντανά στο zoom: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_r3AEqJXFREC9QMCPym0qVg

Schreibe einen Kommentar