Εύκολα στην καλλιέργεια βότανα σε γλάστρες – Συμβουλές κήπου 2023

20
Εύκολα στην καλλιέργεια βότανα σε γλάστρες – Συμβουλές κήπου 2023

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Είτε δεν έχετε χώρο είτε απλά θέλετε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά, η καλλιέργεια βοτάνων σε γλάστρες είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Μάθετε ποιες γλάστρες κάνουν καλά σε μικρά δοχεία και πού να τις τοποθετήσετε για καλύτερα αποτελέσματα.

Εύκολα στην καλλιέργεια βότανα σε γλάστρες: Σχεδόν όλα τα βότανα κάνουν καλά σε δοχεία, όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, το δεντρολίβανο και η μέντα. Μερικά βότανα θα καταλάβουν ολόκληρο τον κήπο σας, οπότε η φύτευσή τους σε γλάστρες τα κρατά συγκρατημένα. Η χρήση βοτάνων σε δοχεία καθιστά επίσης πιο βολική τη χρήση τους κατά το μαγείρεμα.

Είναι εύκολο να καλλιεργείς βότανα σε γλάστρες;

Ναι, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν βότανα σε γλάστρες, γι‘ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι κηπουρεύουν με αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, αν καλλιεργείτε βότανα σε γλάστρες, μπορεί να είναι πιο κοντά στην κουζίνα σας, όπως στο περβάζι ή στο μπαλκόνι, γεγονός που διευκολύνει τη χρήση τους στη μαγειρική.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις απαιτήσεις φωτός για τα βότανά σας. Τα περισσότερα βότανα προτιμούν την πλήρη ηλιακή ακτινοβολία, γι‘ αυτό τοποθετήστε τα σε μια περιοχή που είναι ωραία και φωτεινή.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα ζητήματα ποτίσματος, καθώς πολλά βότανα προτιμούν το υγρό έδαφος, αλλά δεν τους αρέσει να μουσκεύουν οι ρίζες τους. Όσον αφορά το έδαφος, αυτό μπορεί να διαφέρει πολύ, καθώς ορισμένα βότανα προτιμούν αμμώδες έδαφος χωρίς πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλα είναι βαριά τροφοδοτικά.

15 Βότανα που καλλιεργούνται εύκολα σε γλάστρες

Τα καλύτερα βότανα για καλλιέργεια σε γλάστρες

Βασιλικός

Ένα βότανο για όλες τις χρήσεις, ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, επομένως είναι λογικό να έχετε αυτό το φυτό κοντά όταν μαγειρεύετε. Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού, οπότε μπορείτε να βρείτε αυτό που σας αρέσει ή να φυτέψετε μερικά για μεγαλύτερη ποικιλία.

Ο βασιλικός λατρεύει τον ήλιο και τη ζεστασιά, οπότε φροντίστε να περιμένετε μέχρι να περάσει η απειλή του παγετού εάν τον φυτέψετε έξω. Επιπλέον, μην φοβάστε να το μαζέψετε όσο χρειάζεται, καθώς αυτό θα κάνει το φυτό να βγάλει περισσότερα φύλλα, δίνοντάς σας περισσότερες ευκαιρίες να το απολαύσετε.

Δενδρολίβανο

Σε αντίθεση με πολλά άλλα φυτά αυτής της λίστας, το δεντρολίβανο είναι ένας ανθεκτικός θάμνος και αν το φυτέψετε σε ένα δοχείο έξω, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κάθε χρόνο, εφόσον οι χειμώνες δεν είναι πολύ κρύοι. Είναι θάμνος γι‘ αυτό συνεχίστε να τον κλαδεύετε για να μην γίνει πολύ ξυλώδης η βάση.

Το δεντρολίβανο είναι τέλειο σε πολλά πιάτα με κρέας και μπορείτε εύκολα να κόψετε κλαδιά για τα γεύματά σας, κάτι που βοηθά στο να κρατήσετε το φυτό κλαδευμένο. Ενώ στο δεντρολίβανο δεν αρέσει να στεγνώνει το χώμα του, δεν θα επιβιώσει σε μουσκεμένο έδαφος.

Θυμάρι

Ένα από τα καλύτερα βότανα για την κηπουρική σε δοχεία είναι το θυμάρι. Ενώ μπορεί να ξεχαστεί στη μαγειρική, μπορείτε να αναβαθμίσετε τη γεύση επιλέγοντας μια ποικιλία με γεύση λεμόνι.

Το θυμάρι τα πάει ιδιαίτερα καλά στα δοχεία γιατί είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Εάν ξεχάσετε να το ποτίσετε ή φύγετε για διακοπές, θα επιβιώσει.

Μέντα

Σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, τίποτα δεν είναι τόσο αναζωογονητικό όσο η μέντα. Είτε θέλετε να ζωντανέψετε μια σαλάτα είτε να απολαύσετε ένα δροσιστικό ποτό, μερικά φύλλα μέντας μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ.

Η μέντα θα επιβιώσει και τον χειμώνα σε πιο εύκρατα κλίματα. Επίσης, η μέντα αρέσει να κρατιέται, οπότε η φύτευση σε ένα δοχείο θα την εμποδίσει να καταλάβει τον υπόλοιπο κήπο σας.

Ρίγανη

Λάτρεις του ιταλικού φαγητού, χαίρεστε! Η ρίγανη καλλιεργείται πολύ εύκολα σε δοχείο, ειδικά καθώς την εμποδίζει να εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κήπο σας.

Όπως και άλλα βότανα, υπάρχουν πολλά ποικιλίες ρίγανης ώστε να μπορείτε να επιλέξετε από λεπτές έως πιο έντονες γεύσεις. Μπορείτε εύκολα να μαζέψετε ρίγανη για μαγείρεμα ή ως γαρνιτούρα για τα γεύματά σας.

Μαϊντανός

Ενώ υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαϊντανού, θα πρέπει να ξεκινήσετε αποφασίζοντας εάν θέλετε μια επιλογή με πλατύφυλλα ή σγουρά. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε και να φυτέψετε σπόρους στο δοχείο σας, αν και είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους.

Ο μαϊντανός κάνει καλύτερα στον ήλιο, αλλά αν είναι σε σκιά, θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι υγρό.

Λεβάντα

Μπορεί να μην θεωρείτε τη λεβάντα ως βότανο, αλλά είναι βρώσιμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Από την προσθήκη ενός αρωματικού στοιχείου στο ψήσιμο μέχρι τη βύθισή του σε τσάι για ύπνο, η λεβάντα είναι πολύ ευέλικτη.

Αυτό που είναι πραγματικά υπέροχο με τη λεβάντα είναι ότι θα ξεχειμωνιάσει στα περισσότερα κλίματα. Συνεχίστε να το κόβετε και θα έχετε νέα ανάπτυξη κάθε χρόνο.

ΣΟΦΌΣ

Όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα, το φασκόμηλο θα γίνει ένα θαμνώδες φυτό, οπότε είναι καλύτερο εάν το κόβετε τακτικά. Αν όχι, η βάση θα γίνει αρκετά ξυλώδης.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας φασκόμηλου σε δοχείο είναι ότι είναι πιο εύκολο να το διατηρήσετε κομμένο. Θα μεγαλώνει ξανά κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να μην είναι στην καλύτερη κατάσταση μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

κόλιαντρο

Ενώ ο κόλιανδρος μπορεί να είναι αρκετά το φυτό που διαιρεί, αν σας αρέσει η πιπεράτη γεύση του, το να έχετε διαθέσιμο φρέσκο ​​κόλιανδρο ενώ μαγειρεύετε θα αναβαθμίσει πραγματικά τα γεύματά σας.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου με τον κόλιαντρο είναι ότι σπαράγεται αρκετά γρήγορα. Αποτρέψτε αυτό από το να συμβεί με συνεχή συγκομιδή ή με την απόσταση μεταξύ της φύτευσης σας για μια συνεχή συγκομιδή.

Βολβοί φαγώσιμοι

Το σχοινόπρασο είναι ένα από εκείνα τα καταπληκτικά πολυετή φυτά που επιστρέφουν συνεχώς, ανεξάρτητα από το τι. Ένα φυτό σχοινόπρασο θα απλωθεί και θα προσφέρει αρκετούς τρύπες για να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, απλώς κόψτε ό,τι έχει απομείνει από το φυτό. Στη συνέχεια, στα τέλη της άνοιξης θα έχετε νέα σχοινόπρασο για συγκομιδή.

Οξαλίδα

Θέλετε να διευρύνετε τον ορίζοντα των βοτάνων σας; Η οξαλίδα μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες για μια απολαυστική γεύση λεμονιού ή μπορεί να μαγειρευτεί για μια πιο διακριτική επιλογή.

Η οξαλίδα είναι πολυετή και η ριζική της δομή θα απλωθεί, γι‘ αυτό είναι ιδανική για κηπουρική σε δοχεία. Μπορείτε ακόμη και να μοιράζετε το φυτό κάθε χρόνο, αν θέλετε να μεταδώσετε τη χαρά στους φίλους ή τους γείτονές σας.

Μαντζουράνα

Στενά συνδεδεμένη με τη ρίγανη, η μαντζουράνα είναι πιο γλυκιά και έχει πιο ήπια γεύση σε αυτήν. Λειτουργεί καλά σε ιταλικά πιάτα καθώς και σε αλμυρά γεύματα.

Φυτέψτε μαντζουράνα σε τοποθεσία που ηλιάζεται. Δεν θα μεγαλώσει όλο το χρόνο, εκτός αν είναι μέσα και στη συνέχεια, μπορεί να φτάσει τα 2 πόδια σε ύψος.

Εστραγκόν

Η ομορφιά του εστραγκόν είναι ότι δεν είναι ιδιότροπο φυτό. Μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχό έδαφος που είναι αμμώδες και τα πάει καλά στον ήλιο.

Το εστραγκόν είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις πατάτες, τα παντζάρια και τα πράσινα φασόλια. Είναι ακόμα καλύτερα αν το φυτέψετε με λεβάντα ή δεντρολίβανο καθώς τα αρώματα θα συνεργαστούν.

Βάλσαμο λεμονιού

Αν φυτέψετε μελισσόχορτο στον κήπο σας, γρήγορα θα έχετε πρόβλημα με τα χέρια σας. Αυτό συμβαίνει γιατί το βότανο σπέρνει μόνο του, γι‘ αυτό και συνιστάται η διατήρησή του σε δοχείο.

Το βάλσαμο λεμονιού λειτουργεί καλύτερα σε μερική σκιά ή σε πλήρη ήλιο. Χρησιμοποιήστε χώμα για γλάστρες που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και στραγγίζει καλά.

Λουίζα λεμονιού

Εάν ζείτε σε μια τροπική περιοχή, αυτό το βότανο θα αναπτυχθεί όλο το χρόνο. Εάν όχι, να είστε έτοιμοι να το κρατήσετε ως ετήσιο.

Η λουίζα λεμονιού έχει ένα υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών και μπορεί να ζωντανέψει κάθε τηγανητό ή γεύμα. Προτιμά το έδαφος που δεν έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει λιγότερη δουλειά από την πλευρά σας.

Ποια είναι τα πιο εύκολα βότανα για καλλιέργεια σε γλάστρες;

Ενώ όλα τα βότανα έχουν απαιτήσεις για χώμα, φως και νερό, μερικά είναι λιγότερο επιλεκτικά από άλλα. Αν θέλετε να βρείτε τα πιο εύκολα βότανα, αναζητήστε αυτά που δεν απαιτούν αυστηρό πρόγραμμα.

Το θυμάρι είναι ένα εξαιρετικό, εύκολο βότανο στην καλλιέργεια, καθώς μπορεί να μείνει μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των ποτισμών. Το εστραγκόν μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε διάφορες περιστάσεις.

Εάν δεν θέλετε να περνάτε από την ταλαιπωρία να φυτεύετε νέα βότανα κάθε χρόνο, δοκιμάστε πολυετή φυτά. Αυτά θα αντέξουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έτσι θα είναι ακόμα ζωντανά το επόμενο έτος.

Τα πολυετή φυτά όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα είναι πολύ ανθεκτικά. Η μέντα και το βάλσαμο λεμονιού είναι επίσης καλές επιλογές.

Ποια βότανα ταιριάζουν καλά σε γλάστρες;

Όταν φυτεύετε διαφορετικά βότανα μαζί σε ένα δοχείο, θα πρέπει να προσέχετε πώς μυρίζουν. Δεν θέλετε δύο δυνατές μυρωδιές μαζί που θα υπερισχύσουν το ένα το άλλο.

Ο συνδυασμός αρωμάτων εσπεριδοειδών, όπως η λεμονιά και το βάλσαμο λεμονιού θα αλληλοσυμπληρώνονται. Μπορείτε επίσης να τα συνδυάσετε με μέντα για ένα φρέσκο ​​μπουκέτο.

Για μια πιο γήινη παλέτα, μπορείτε να φυτέψετε μαζί δεντρολίβανο, φασκόμηλο και λεβάντα. Αυτά τα φυτά είναι όλα πολυετή, έτσι θα αναπτυχθούν μαζί αρμονικά.

Ποια βότανα κάνουν καλά σε μικρές γλάστρες;

Για πολύ μικρά δοχεία, επιλέξτε βότανα που είναι μονοετή, όχι πολυετή. Με αυτόν τον τρόπο θα πεθάνουν στο τέλος του καλοκαιριού και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μεταφορά τους.

Ο βασιλικός και ο κόλιανδρος δεν αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και θα είναι ωραία σε μικρότερα δοχεία. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε μικρές γλάστρες για βότανα που δεν χρησιμοποιείτε πολύ, καθώς το μικρό δωμάτιο θα τις περιορίσει και θα διασφαλίσει ότι δεν θα σας κάνουν πολύ δουλειά.

συμπέρασμα

Ακόμα κι αν δεν έχετε πολύ χώρο, μπορείτε ακόμα να φυτέψετε και να καλλιεργήσετε βότανα. Χρησιμοποιήστε δοχεία για να μην εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κήπου σας και κρατήστε τα κοντά στην κουζίνα σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε ελεύθερα.

Σχετικά Άρθρα:

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Schreibe einen Kommentar