Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

25
Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

Της Donna Leigh
Εκπαιδευτής TEFL για πάνω από 6 χρόνια

Είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να κάνω τους ντροπαλούς μαθητές να μιλούν και να κρατούν τους ομιλητικούς μαθητές στη δουλειά.

Όχι μόνο οι δραστηριότητες με το κενό πληροφοριών είναι ελκυστικές, αποτελεσματικές και δυναμικές, αλλά είναι μια εξαιρετικά εύκολη δραστηριότητα για να ενσωματώσετε λίγη αφήγηση, μυστήριο και ίντριγκα στην τάξη σας.

Αν θέλετε να αυξήσετε την ευχέρεια ομιλίας των μαθητών σας, οι δραστηριότητες με κενό πληροφόρησης μπορεί να είναι το καλύτερο για εσάς και τους μαθητές σας.

Μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές σας να συνεχίσουν την εργασία τους, να δημιουργήσουν την ανάγκη για συζήτηση και να δώσουν στους μαθητές σας την ευκαιρία να εξασκήσουν ταυτόχρονα τις δεξιότητες ομιλίας και ακρόασης.

Ακούγεται καλή εφαρμογή;

Σήμερα θέλω να μοιραστώ δύο δραστηριότητες με κενό πληροφοριών (μία τώρα και μία στο παρακάτω ιστολόγιο) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη αρχαρίου ή μεσαίου επιπέδου.

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτούς τους τύπους δραστηριοτήτων, συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω για μια γρήγορη ανασκόπηση

Τι είναι μια δραστηριότητα κενού πληροφοριών;

Ο όρος «κενό πληροφοριών», αναφέρεται σε ένα χάσμα στη γνώση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων.

Είναι η κύρια δύναμη πίσω από τις περισσότερες από τις φυσικές συνομιλίες που έχουν οι φυσικοί ομιλητές.

Βλέπουμε τις ειδήσεις γιατί δεν ξέρουμε ποια είναι τα τρέχοντα γεγονότα. Καλούμε έναν φίλο γιατί ξεχνάμε την ώρα που ξεκινά το πάρτι.

Επικοινωνούμε για να ανταλλάξουμε πληροφορίες και ιδέες.

Δημιουργώντας κενά πληροφοριών μεταξύ των μαθητών, οι δραστηριότητες του χάσματος πληροφοριών δημιουργούν πιο αυθεντικές προσομοιώσεις συνομιλίας μέσα στους τοίχους της τάξης σας. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί καταστάσεις για τους μαθητές σας να χρησιμοποιούν τα αγγλικά με πιο ρεαλιστικό, ελκυστικό και απαραίτητο τρόπο. Όταν χρησιμοποιούν δραστηριότητες πληροφοριακού κενού, οι μαθητές πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ιδέες μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα.

Ενώ οι δραστηριότητες του χάσματος πληροφοριών είναι πολύ εύκολες στη χρήση, τη μέτρηση και την εκτέλεση, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας. Όπως είπα νωρίτερα, ο κύριος σκοπός μιας δραστηριότητας info-gap είναι η ευχέρεια ομιλίας. Ο στόχος δεν είναι να μάθετε νέο λεξιλόγιο ή να εξασκηθείτε σε μια συγκεκριμένη δομή προτάσεων.

Εάν το λεξιλόγιο ή η γραμματική μέσα στη δραστηριότητα είναι πολύ δύσκολο, θα γίνει το επίκεντρο των μαθητών σας. Επιλέξτε ένα θέμα με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές σας και χρησιμοποιήστε λέξεις που τους έρχονται εύκολα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στην ευχέρεια και όχι στην ακρίβειά τους.

Δραστηριότητες κενών πληροφοριών που βασίζονται στην ιστορία

Οι ιστορίες είναι μια από τις πιο παρακινητικές, συγκινητικές και αυθεντικές μορφές επικοινωνίας. Θα μπορούσα να συνεχίσω για την αξία της αφήγησης σε μια κουλτούρα, αλλά για τους σημερινούς μας σκοπούς σκεφτείτε τη δέσμευση σε δραστηριότητες όπως τα πάρτι μυστηρίου δολοφονίας ή τα δωμάτια απόδρασης.

Χωρίς κάποιο είδος ιστορίας πίσω από ένα πάρτι μυστηρίου δολοφονίας, ολόκληρη η δομή καταρρέει. Ομοίως, χωρίς αφήγηση ιστοριών, ένα δωμάτιο απόδρασης γίνεται μια απλή σειρά παζλ χωρίς κίνητρο εκτός από τη νίκη.

Δημιουργήστε μια ιστορία μέσα στην οποία οι μαθητές σας μπορούν να εργαστούν.

Για παράδειγμα, ο γρίφος του Αϊνστάιν είναι ένα δημοφιλές παζλ που βασίζεται στην ιστορία ενός κλεμμένου ψαριού.

Η αστυνομία πάει να πιάσει τον κλέφτη και βρίσκει 5 σπίτια όλα στον ίδιο δρόμο. Αν μπουν σε λάθος σπίτι, ο κλέφτης θα το σκάσει. Χρησιμοποιώντας μια σειρά από ενδείξεις, πρέπει να καταλάβετε σε ποιο σπίτι βρίσκεται το κλεμμένο ψάρι.

Αν και αυτό το παζλ είναι λίγο πολύ δύσκολο για μια ρύθμιση ESL, η ίδια ιδέα μπορεί να εφαρμοστεί είτε οι μαθητές σας είναι αρχάριοι είτε σε μεσαίο επίπεδο

.

Στο επόμενο άρθρο, έχω μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε συναρπαστικές δραστηριότητες με κενό πληροφοριών που βασίζονται σε ιστορίες που θα κρατήσουν τους μαθητές σας στην εργασία τους και μπορεί να θέλουν πραγματικά να τις ολοκληρώσουν!

Το επόμενο άρθρο εστιάζει στα εξής:

  • Δραστηριότητες σε επίπεδο αρχαρίων
  • Δραστηριότητες μεσαίου επιπέδου

και μπορείτε να βρείτε στην ενότητα άρθρων ιστολογίου στον ιστότοπο:

Blog

Απολαύστε τη διδασκαλία και απολαύστε τους μαθητές σας,

Donna Leigh

Schreibe einen Kommentar