Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

22
Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

Του John Pritchard

(Διδάσκοντας ESL σε πολλές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια)

Η βιομηχανία/επάγγελμα του TEFL είναι διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά ένα πράγμα που έχω μάθει από την εμπειρία είναι ότι η στάση της διοίκησης κάνει τη διαφορά όσον αφορά την ικανοποίηση των δασκάλων και τη μακροπρόθεσμη διατήρηση.

Για τους δασκάλους, το TEFL στα χειρότερα του είναι να φτάσετε σε μια νέα χώρα με ροζ γυαλιά μόνο για να βρεθείτε να σας εκμεταλλεύεται ένα άθλιο αφεντικό.

Στην καλύτερη περίπτωση, το TEFL μπορεί να είναι η στιγμή της ζωής σας και μια ανταποδοτική εμπειρία ή καριέρα.

Κατά τη γνώμη μου, όσο περισσότερο η διοίκηση ενός σχολείου, και ο Ξένος Διευθυντής του, συνυπολογίζουν τους παραπάνω τρεις τομείς κατά την οργάνωση του, τόσο πιο ανταποδοτική είναι η θέση για τους εκπαιδευτικούς, και ως άμεση συνέπεια, τόσο πιο πιθανό είναι αυτοί οι δάσκαλοι θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν δύο είδη σχολείων για το οποίο έχω εργαστεί, το ένα είναι γεμάτο δασκάλους σταδιοδρομίας που έχουν μείνει σε έναν εργοδότη για πολλά χρόνια λόγω της ποιότητας διαχείρισης και των εγγενών προκλήσεων και της ανταποδοτικής φύσης που παρέχει η θέση διδασκαλίας, μαζί με τις πιθανές ευκαιρίες ανέλιξής της.

Το άλλο είναι το αντίθετο, οι δάσκαλοι έρχονται και φεύγουν με μεγάλη συχνότητα, η διαχείριση είναι κυνική και η εμπειρία δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει λίγη ενσυναίσθηση και από τις δύο πλευρές, καθώς η βιομηχανία TEFL και οι θέσεις διδασκαλίας θεωρούνται εξαιρετικά παροδικές, με μικρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές – το σχολείο και τον δάσκαλο.

Πιστεύω επίσης ότι η ολοκλήρωση που θα έχετε σε ένα χρόνο TEFL καθοδηγείται πολύ περισσότερο από την ποιότητα της διαχείρισης παρά από την τοποθεσία ή την πολιτιστική έλξη του τόπου.

Πέρασα άθλια διδάσκοντας σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ισπανίας, της Κίνας και της Ιταλίας, και επίσης πέρασα φανταστικά διδάσκοντας στις πολύ λιγότερο δημοφιλείς τοποθεσίες της Πολωνίας, της Κίνας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Όταν νιώθετε ότι σας εκτιμούν ως επαγγελματίας και όταν ένα σχολείο κάνει τα πάντα για να σας φιλοξενήσει, νιώθετε πολύ μεγαλύτερο κίνητρο να αφιερώσετε τις ώρες και να προσφέρετε την καλύτερη δουλειά σας γι‘ αυτούς. Με μια τέτοια εμπειρία, ο χρόνος εργασίας και κοινωνικός σας είναι πραγματικά χαρά και ως εκ τούτου σας οδηγεί να είστε όσο το δυνατόν καλύτεροι – ως δάσκαλος και ως άνθρωπος.

Αντίθετα, όταν ένα σχολείο αρνείται να σας υποστηρίξει ή αποτυγχάνει στα προαναφερθέντα βασικά στοιχεία της οργάνωσης και της σύμβασης εργασίας σας, αναπόφευκτα χάνετε τον ενθουσιασμό σας και απογοητεύεστε, αποθαρρύνεστε και ως άμεσο αποτέλεσμα, η εργασιακή σας προσπάθεια μειώνεται – μια φυσική αντίδραση για τους περισσότερους ανθρώπους σε μια τέτοια περίσταση.

Το μεγάλο ερώτημα για έναν διευθυντή λοιπόν, είτε είναι Διευθυντής Σπουδών/Ξένοι Δάσκαλοι είτε ιδιοκτήτης του σχολείου, είναι το εξής:

Είναι τα αντικαταστάσιμα προϊόντα του δασκάλου σας με διάρκεια ζωής ενός έτους ή είναι περιουσιακά στοιχεία για το σχολείο/την επιχείρηση, ικανά να αναπτυχθούν και να ανθίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα φροντίσετε προσεκτικά;

Το πώς απαντάται αυτή η ερώτηση κάνει τη διαφορά όχι μόνο στο κίνητρο και την ολοκλήρωση που θα βιώσει ένας δάσκαλος ενώ εργάζεται στο σχολείο, αλλά και στην απόφασή του για το αν θα παραμείνει σε διαδοχικά χρόνια αντί να προχωρήσει.

Αισθάνεστε ότι εργάζεστε για το σχολείο ή για το σχολείο;

Όταν τα σχολεία αντιμετωπίζουν τους δασκάλους σαν αναλώσιμα αγαθά, τότε το TEFL αντιμετωπίζεται ως εμπειρία με κενό έτος από καθηγητές που δεν έχουν κανένα λόγο να παραμείνουν, αλλά αν τα σχολεία κάνουν το παραπάνω μίλι για να προωθήσουν την ικανοποίηση των δασκάλων, τότε όλο και περισσότεροι από εμάς θα δούμε τη διδασκαλία των αγγλικών ως μια βιώσιμη καριέρα και η πίστη σε ένα σχολείο θα είναι πιο διαδεδομένα.

Είναι το σχολείο σας όπου δάσκαλος μπορεί να σχεδιάσει τη ζωή του; Αυτό είναι ένα ερώτημα που αξίζει να εξετάσουν οι διευθυντές που είναι σοβαροί για τη δημιουργία μιας ομάδας αφοσιωμένου και πιστού μακροπρόθεσμου προσωπικού.

Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι εμείς εδώ στο TEFL PDI είμαστε μαζί σας καθ‘ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο TEFL.

Schreibe einen Kommentar