Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

36
Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ανάπτυξης TEFL –

Πολλά διαδικτυακά άρθρα στον χώρο του TEFL επικεντρώνονται στις συμβουλές των δασκάλων, στην τεχνολογία της τάξης, στην εύρεση της ευτυχίας ως δάσκαλος στο εξωτερικό κ.λπ. Θέλω να εξετάσω το ζήτημα της ικανοποίησης των εκπαιδευτικών από μια διαφορετική οπτική γωνία, αυτή της διαχείρισης.

Στα 15 χρόνια πρακτικής μου εμπειρίας στην τάξη και της διαδικτυακής διδασκαλίας, η ποιότητα και το στυλ διαχείρισης είναι που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά όσον αφορά το πόσο καλά λειτουργεί ένα σχολείο και πόσο ανταποδοτική είναι η δουλειά για τους δασκάλους.

Θα αντλήσω από τις δικές μου εμπειρίες, ενώ θα σκιαγραφήσω μερικές από τις βασικές προκλήσεις διαχείρισης που ισχύουν για το TEFL, και συγκεκριμένα πώς σχετίζονται με την ικανοποίηση των δασκάλων.
Μια αναλογία που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι αυτή του αεροδρομίου και του αεροπλάνου. Σκεφτείτε τον δάσκαλο ως πιλότο και τους μαθητές ως επιβάτες, ενώ η διαχείριση είναι ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας. Για να προσγειωθεί ομαλά το αεροπλάνο, οι δάσκαλοι χρειάζονται υποστήριξη σε βασικούς τομείς, και όταν αυτή η υποστήριξη απουσιάζει, η προσγείωση του αεροπλάνου μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Ποιους συγκεκριμένους τομείς έχω υπόψη μου;

Πόροι εκπαιδευτικών

Πρώτα απ ‚όλα, πόροι. Συχνά θεωρείται δεδομένο, αλλά υπάρχουν σχολεία που δεν παρέχουν σχολικά βιβλία ή ακόμη και χαρτί εκτύπωσης. Αυτό είναι κάτι πολύ καλό, αλλά όταν έχετε εργαστεί σε ένα σχολείο που σας κάνει να βρείτε τους δικούς σας πόρους στο Διαδίκτυο ή να πάτε σε ένα Internet café για να εκτυπώσετε ό,τι χρειάζεστε, τότε θα εκτιμήσετε έναν εργοδότη που παρέχει βιβλία και χαρτί εκτύπωσης δωρεάν -με χρέωση.

Χρονοδιαγράμματα

Δεύτερον, τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό είναι δύσκολο και συχνά από την εμπειρία μου αποτελεί πηγή δυστυχίας. Τα σχολεία πρέπει να προσπαθήσουν να μην κάνουν τη μέρα του δασκάλου αφόρητη και επίσης να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο στην ενέργεια και τα κίνητρα ενός δασκάλου που έχει το ωράριό τους.

Για παράδειγμα, το να τελειώσετε στις 9 ή στις 10 μ.μ. μια μέρα που ξεκινήσατε στις 7 ή 8 το πρωί σημαίνει ότι έχετε παρατήσει όλη την ημέρα για να δουλέψετε και δεν έχετε κάνει τίποτα για τον εαυτό σας. Αν και τείνει να υπάρχουν ένα ή δύο μπλοκ δωρεάν μεταξύ των μαθημάτων, συνήθως δεν είναι αρκετός χρόνος για να απενεργοποιήσετε ή να ολοκληρώσετε πραγματικά οτιδήποτε. Πολύ συχνά έχω βρεθεί να τριγυρνάω σε μια αίθουσα δασκάλων περιμένοντας να ξεκινήσει η επόμενη ομάδα.

Τα σχολεία που ασχολούνται με την ικανοποίηση των δασκάλων μπορούν να κάνουν τη ζωή ευκολότερη είτε ομαδοποιώντας τα μαθήματα πιο κοντά είτε αντισταθμίζοντας τη κουραστική μέρα κάνοντας την επόμενη πιο σύντομη. Για παράδειγμα, κάντε τα μαθήματα με διαφορά 15 λεπτών και όχι 30 λεπτών και ο δάσκαλος μπορεί να ολοκληρώσει τη μέρα του πολύ νωρίτερα ή να αντισταθμίσει ένα αργά το βράδυ διασφαλίζοντας ότι ο δάσκαλος δεν χρειάζεται να δουλέψει το επόμενο πρωί. Αυτές είναι στρατηγικές που βοηθούν τους δασκάλους να παραμείνουν παρακινημένοι και να διατηρήσουν την ενέργειά τους.

Διαχείριση Ομίλου

Ο τρίτος τομέας όπου οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται σταθερή διαχείριση είναι η σύνθεση της ομάδας και η τοποθέτηση σε επίπεδο. Εάν διδάσκετε μια ομάδα και υπάρχει ένας μαθητής του οποίου το επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο ή χαμηλότερο από όλους τους άλλους, τότε θα αντιμετωπίζετε συνεχώς προκλήσεις από την ανάγκη να συμπληρώσετε το μάθημα για να φιλοξενήσετε αυτόν τον μαθητή.

Γράφω αποκλειστικά από την εμπειρία μου ως δάσκαλος, οπότε συγχωρέστε με αν αυτό το άρθρο φαίνεται μονόπλευρο. Γνωρίζω ότι η διοίκηση έχει τις δικές της σκέψεις.

Για παράδειγμα, η τοποθέτηση μιας επιπλέον τάξης στο χρονοδιάγραμμα ενός δασκάλου μπορεί να ενοχλήσει τον δάσκαλο, αλλά να προσθέσει ζωτικά έσοδα στον προϋπολογισμό του σχολείου και, τελικά, στα εισοδήματα όλων. Τα σχολεία πρέπει επίσης να διατηρούν μαθητές χρόνο με το χρόνο, επομένως μπορεί να είναι απαραίτητο να βρουν μια θέση κάπου για μια καθιερωμένη ομάδα τακτικών.

Όσον αφορά τη σύνθεση της ομάδας, μπορεί να είναι άβολο να τοποθετήσετε κάποιον σε μια τάξη όπου οι μαθητές είναι διαφορετικής ηλικίας ή επιπέδου, αλλά εάν η εναλλακτική είναι να προσθέσετε ένα άλλο μάθημα σε ένα ήδη πλήρες πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει εύκολη λύση. Μπορώ να εκτιμήσω ότι οι διευθυντές αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές κατά την προετοιμασία των χρονοδιαγραμμάτων και τη σύνθεση ομάδων.

Οι τρεις παραπάνω τομείς, δηλαδή οι πόροι, το χρονοδιάγραμμα και η διαχείριση, είναι τα βασικά στοιχεία της χρηστής διαχείρισης.

Όταν αυτές οι τρεις περιοχές έχουν καλή παρακολούθηση, οι δάσκαλοι μπορούν να συνεχίσουν ομαλά και να «προσγειώσουν το αεροπλάνο». Η διοίκηση που παραμελεί οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα στους δασκάλους καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς οι δάσκαλοι που έχουν να αντιμετωπίσουν είτε έλλειψη πόρων είτε μια κακώς συγκροτημένη ομάδα μαθητών θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον χρόνο προετοιμασίας καθώς ξεπερνούν αυτά τα εμπόδια.

Οι δάσκαλοι που παλεύουν με αντικοινωνικά προγράμματα μπορούν να διαπιστώσουν ότι οι διαδοχικές μεγάλες μέρες εξαντλούν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους. Οι διευθυντές που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τους εκπαιδευτικούς μακροπρόθεσμα θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη.

Αυτό με οδηγεί σε άλλο σημείο. Τι είναι ο καθηγητής TEFL; Είναι το TEFL μια μορφή «χρόνου κενού» ή μια σοβαρή καριέρα;

Συνεχίστε και διαβάστε το Μέρος 2 αυτού του άρθρου, καθώς εξετάζει περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με την ευημερία μας (του δασκάλου) και την ικανοποίηση από την εργασία

Ενημερώστε μας επίσης εδώ στο TEFL PDI τι πιστεύετε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην παροχή ενός καλύτερου περιβάλλοντος για εργασία σε όλους τους καθηγητές

Τα παρακάτω άρθρα από τα παραπάνω θα έχουν τίτλο:

Τι είναι ο καθηγητής TEFL; Είναι το TEFL μια μορφή «χρόνου κενού» ή μια σοβαρή καριέρα;

Schreibe einen Kommentar