Οι καλύτεροι θάμνοι για ανάπτυξη στη σκιά – Συμβουλές κήπου 2023

10
Οι καλύτεροι θάμνοι για ανάπτυξη στη σκιά – Συμβουλές κήπου 2023

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Οι καλύτεροι θάμνοι για ανάπτυξη στη σκιά

Αν και φαίνεται ότι όλα τα φυτά λαχταρούν τον ήλιο, υπάρχουν αρκετές επιλογές για τις πιο σκιερές περιοχές του κήπου σας. Εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους θάμνους που αναπτύσσονται σε πλήρη και μερική σκιά.

Οι καλύτεροι θάμνοι για να αναπτυχθούν στη σκιά: Όταν ψάχνετε για θάμνους σκιάς, φροντίστε να ελέγξετε ποιοι προτιμούν τη μερική σκιά και ποιοι θα επιβιώσουν σε πλήρη σκιά. Οι ορτανσίες και οι αζαλέες είναι καλές επιλογές για μερική σκιά και έχουν υπέροχα άνθη. Για επιλογές πλήρους σκιάς, σκεφτείτε τα πουρνάρια και τα ανδρομέδα.

Οι θάμνοι μεγαλώνουν καλά στη σκιά;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θάμνων και πολλοί από αυτούς αναπτύσσονται καλά στη σκιά. Ωστόσο, θέλετε πάντα να ελέγχετε το φυτό πριν το αγοράσετε σε περίπτωση που έχει άλλες απαιτήσεις.

Κατά γενικό κανόνα, εάν ο θάμνος σας έχει λουλούδια, τότε είτε θα τα πάει πολύ καλύτερα στον ήλιο είτε τουλάχιστον σε μερική σκιά. Άλλες φορές, ωστόσο, ο θάμνος σας μπορεί να εξακολουθεί να ανθίζει αλλά δεν θα ανθίζει τόσο πλούσια σε πλήρη σκιά.

Το έδαφος πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη με θάμνους που αναπτύσσονται στη σκιά. Ενώ ορισμένοι θάμνοι είναι καλοί με υγρό χώμα, πολλοί προτιμούν χώμα που στραγγίζει καλά, επομένως δεν θέλετε χώμα που είναι πολύ υγρό.

Τι είναι η πλήρης απόχρωση έναντι της μερικής απόχρωσης;

Υπάρχουν πολλοί όροι για να περιγράψουν τις συνθήκες στις οποίες θα αναπτυχθούν τα φυτά. Αυτά κυμαίνονται από τον ήλιο έως τη σκιά, και οτιδήποτε ενδιάμεσα.

Η πλήρης σκιά σημαίνει ακριβώς αυτό: δεν πρέπει να περιμένετε να φτάσει κανένας ήλιος στα φυτά. Οι περιοχές που βρίσκονται σε πλήρη σκιά είναι συνήθως στις γωνίες των κήπων ή κάτω από πολύ πυκνά αειθαλή δέντρα.

Η μερική σκιά μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή για τους θάμνους. Σε αυτή την περίπτωση, οι θάμνοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον πρωινό ή απογευματινό ήλιο, αλλά να βρίσκονται στη σκιά τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από δέντρα που είναι πιο ανοιχτά, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον σκιερής σκιάς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαφορετικές επιλογές αποχρώσεων καθ ‚όλη τη διάρκεια του έτους. Για παράδειγμα, οι σκιές θα μικρύνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι μια περιοχή κοντά σε ένα σπίτι μπορεί να μην είναι τόσο σκιερή όσο νομίζατε.

15 καταπληκτικοί θάμνοι που μεγαλώνουν καλά στη σκιά

Αζάλεα

Με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων για να διαλέξετε, οι αζαλέες είναι ένα άμεσο χτύπημα σε κάθε κήπο που είναι σε πλήρη ή μερική σκιά. Το φυτό ανθίζει την άνοιξη αλλά παρέχει πλούσιο πράσινο τον υπόλοιπο χρόνο.

Απλώς φυτέψτε αυτόν τον θάμνο σε υγρό έδαφος που στραγγίζει καλά. Μόλις εγκατασταθεί, το φυτό σας αζαλέας θα διαρκέσει για δεκαετίες. Θα γίνει περίπου 4 έως 6 πόδια πλάτος και ύψος.

Ροδοδάφνη

Ξαδέρφη των αζαλέων, τα ροδόδεντρα είναι μια μεγαλύτερη επιλογή εάν έχετε πολύ χώρο να γεμίσετε. Και πάλι, έρχονται σε πολλά χρώματα και τα μεγάλα, ανοιχτά άνθη τους θα προσελκύσουν σημαντικούς επικονιαστές.

Τα ροδόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 20 πόδια ψηλά, αλλά αν δεν έχετε τον χώρο, μπορείτε να τα κλαδέψετε πίσω. Τα φυτά θα αναπτυχθούν επίσης για δεκαετίες, εφόσον το έδαφος είναι καλά στραγγιζόμενο αλλά υγρό και λίγο όξινο.

Υδραγεία

Υπάρχει κάτι σχεδόν μαγικό στις ορτανσίες. Όχι μόνο τα μεγάλα άνθη τους είναι πολύχρωμα αλλά διαρκούν πολύ, ακόμα κι αν τα κόψετε. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποικιλίες και μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Οι ορτανσίες προτιμούν τη μερική σκιά, οπότε να το έχετε κατά νου όταν φυτεύετε. Επίσης, απλώνονται κάπως γρήγορα, οπότε φροντίστε να τους αφήσετε αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

Ορεινή δάφνη

Ιθαγενής στη Βόρεια Αμερική, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε μια φυσική, δασική εμφάνιση. Το Mountain Laurel λατρεύει τη σκιά και το βαθύ πράσινο φύλλωμά του διακρίνεται από απαλά ροζ χρώματα στα τέλη της άνοιξης.

Μπορείτε να βρείτε διαφορετικές ποικιλίες Mountain Laurel, συμπεριλαμβανομένων επιλογών νάνων, αν σας αρέσει η εμφάνιση αλλά θέλετε μια μικρότερη επιλογή. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το έδαφος που τα φυτεύετε είναι αρκετά όξινο.

Carol Mackie Daphnie

Μια εκπληκτική επιλογή ανθοφορίας για έναν θάμνο σκιάς είναι το φυτό Carol Mackie daphne. Έχει υπέροχες συστάδες λουλουδιών που έχουν ένα υπέροχο άρωμα σε αυτά.

Η μόνη σκέψη με αυτόν τον θάμνο είναι ότι δεν του αρέσει το χώμα που είναι υπερβολικά όξινο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ασβέστη για να εξουδετερώσει το έδαφος. Επιπλέον, ενώ το φυτό θα αναπτυχθεί σε πλήρη σκιά, η μερική σκιά θα ενισχύσει τις ανθοφορίες.

Καναδικό Hemlock

Το πυκνό φύλλωμα αυτού του θάμνου τον καθιστά ιδανικό για έλεγχο απορρήτου και φυσικό εμπόδιο μεταξύ των γειτόνων. Μπορεί να κοπεί εύκολα αν θέλετε να διατηρήσετε το σχήμα του.

Το καναδικό κώνειο τα πάει καλά σε πιο δροσερά κλίματα, αλλά αν ζείτε πιο βόρεια, φροντίστε να προσθέσετε ένα στρώμα σάπια φύλλα φλοιού για να μονώσετε τις ρίζες του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης, τα καταφέρνει καλύτερα σε μερική σκιά παρά σε πλήρη σκιά.

Πουρνάρι

Αυτός ο αειθαλής θάμνος παράγει έντονα κόκκινα μούρα το χειμώνα, γεγονός που τον κάνει αγαπημένο τα Χριστούγεννα. Θα παρέχει λαμπερό πράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο.

Τα Yews είναι απίστευτα ευέλικτα και σκληρά, επομένως μπορούν να φυτευτούν σχεδόν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της μερικής σκιάς ή της πλήρους σκιάς. Απλώς σημειώστε ότι είναι τοξικά, επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια.

Ανδρομέδα

Αν και σε αυτόν τον θάμνο αρέσει ο ήλιος, μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί σε μερική σκιά, γι‘ αυτό δεν πρέπει να γίνεται έκπτωση. Είναι ένας αειθαλής θάμνος που βγάζει αρωματικά άνθη το καλοκαίρι.

Στοχεύστε σε όξινο έδαφος για τα φυτά της Ανδρομέδας που είναι υγρό αλλά καλά στραγγιζόμενο. Επίσης, σημειώστε ότι τα λουλούδια δεν θα είναι τόσο μεγάλα σε πλήρη σκιά.

Αλπική σταφίδα

Αν και τα μούρα του είναι διακοσμητικά, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε την ομορφιά αυτού του θάμνου. Η αλπική σταφίδα είναι εγγενής στην Ευρώπη και προτιμά ψυχρότερα κλίματα.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για μπορντούρες ή φράχτες και τα πρασινοκίτρινα λουλούδια και τα κόκκινα μούρα προσφέρουν χρώμα. Φυτέψτε σε μερική σκιά και σημειώστε ότι θα χρειαστείτε αρσενικά και θηλυκά φυτά εάν θέλετε ο θάμνος να παράγει μούρα.

Καμέλια

Ένας άλλος θάμνος με έντονα χρώματα, οι καμέλιες παράγουν άνθη είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο, ανάλογα με την ποικιλία τους. Διατηρούνται εύκολα και απολαμβάνουν τη μερική σκιά.

Οι θάμνοι Camellia μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή τσαγιού εάν μαζέψετε τα φύλλα και τα κλαδιά τους. Ο θάμνος μεγαλώνει αργά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για πολύ χώρο για αυτόν.

Καναδικό Bunchberry

Αυτός ο θάμνος είναι τέλειος για εδαφοκάλυψη και αγαπά τις υγρές και σκιερές περιοχές. Είναι συγγενής του δέντρου σκυλόξυλου, που φαίνεται στα λευκά άνθη του.

Εάν έχετε έναν χώρο όπου άλλα φυτά αγωνίζονται να επιβιώσουν, το Canadian Bunchberry είναι μια εξαιρετική επιλογή. Προτιμά το όξινο χώμα και δεν το πειράζει αν οι ρίζες του παραμένουν υγρές.

Κινεζικό Fringe-Flower

Γνωστός και ως κινέζικη αμαμελίδα, αυτός ο θάμνος παράγει ζωηρά λουλούδια σε χρώμα ματζέντα στις αρχές της άνοιξης. Ο θάμνος θα απλωθεί και μπορεί να πάρει πάνω από 10 πόδια ύψος.

Το κινέζικο κροσσό λουλούδι προτιμά το υγρό έδαφος και τη μερική σκιά. Εάν χρειάζεται, προσθέστε σάπια φύλλα γύρω από τον θάμνο για να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος.

Πύξος

Το πυξάρι ήταν από καιρό ένας αγαπημένος θάμνος και για καλό λόγο. Σχηματίζεται εύκολα, παρέχει πράσινο όλο το χρόνο και μπορείτε να βρείτε διαφορετικές ποικιλίες για διαφορετικά μεγέθη.

Τα πυξάρια είναι ιδιαίτερα καλά για τη δημιουργία ορίων και ακόμη και όταν βρίσκονται σε απόσταση, τα φυτά θα αναπτυχθούν γρήγορα μαζί για να μοιάζουν με ένα συνεχές φυτό. Η μερική σκιά είναι ιδανική για αυτόν τον θάμνο.

Coast Leucottoe

Με μοναδικά λουλούδια που κλαίνε, αυτός ο θάμνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπορντούρες και φράκτες. Τα λευκά άνθη ανθίζουν το καλοκαίρι και το φυτό προτιμά τη μερική ή πλήρη σκιά.

Η Coast Leucottoe αρέσει στο όξινο χώμα. Για να βοηθήσετε τον θάμνο να βγει, προσθέστε ένα πόδι τύρφη στο χώμα σας για να αυξήσετε την οξύτητα.

Κόκκινη Μύτη Φωτηνία

Παρόλο που αυτός είναι ένας αειθαλής θάμνος, κάθε νέα ανάπτυξη ξεκινά με κόκκινο χρώμα, εξ ου και το όνομα. Θα δείτε επίσης μικροσκοπικές συστάδες λευκών λουλουδιών που προσθέτουν πολύ βάθος σε αυτόν τον θάμνο.

Η κόκκινη φωτινία μπορεί να φτάσει σε ύψος τουλάχιστον 10 πόδια και υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες επιλογές. Προτιμά τη μερική σκιά και το έδαφος που είναι καλά στραγγιζόμενο και αμμώδες.

Ποιος είναι ο καλύτερος θάμνος για να φυτέψετε στη σκιά;

Εάν θέλετε λουλούδια στον θάμνο σας, υπάρχουν πολλές επιλογές. Τα ροδόδεντρα και οι αζαλέες είναι κλασικά παραδείγματα, αν και τα καταφέρνουν καλύτερα σε μερική σκιά παρά σε πλήρη σκιά.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ορτανσίες, οι οποίες πάλι προτιμούν τη μερική σκιά. Οι καμέλια είναι ένας άλλος υπέροχος θάμνος και τα έντονα ροζ λουλούδια σίγουρα θα φωτίσουν κάθε μέρα.

Μια εναλλακτική λύση στους ανθοφόρους θάμνους είναι ο θάμνος της αλπικής σταφίδας. Έχει υπέροχα κόκκινα μούρα που παρέχουν αυτό το χρώμα που μπορεί να ψάχνετε.

Ποιο είναι το καλύτερο αειθαλές για σκιά;

Το πυξάρι είναι ένας υπέροχος αειθαλής θάμνος για όλες τις χρήσεις για σκιά. Είναι εύκολο στη συντήρηση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως περίγραμμα ή ως φράκτης.

Μια άλλη καλή επιλογή είναι ένας θάμνος πουρνάρι. Αυτός ο θάμνος έχει λαμπερό πράσινο φύλλωμα που παραμένει όλο το χρόνο και ως πλεονέκτημα, παράγει έντονα κόκκινα μούρα το χειμώνα.

συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές εκπληκτικές ποικιλίες θάμνων που αναπτύσσονται στη σκιά. Μερικά είναι αειθαλή ενώ άλλα παράγουν λουλούδια. Απλά φροντίστε να δώσετε προσοχή στη διαφορά μεταξύ μερικής και πλήρους σκιάς πριν από τη φύτευση.

Σχετικά Άρθρα:

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Schreibe einen Kommentar