Πατάτες που φυτρώνουν – Είναι ασφαλείς για κατανάλωση;

33
Πατάτες που φυτρώνουν – Είναι ασφαλείς για κατανάλωση;

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Πατάτες που φυτρώνουν

Καθώς οι τιμές των τροφίμων γίνονται όλο και πιο ακριβές, η προσπάθεια να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα τρόφιμα που έχετε ήδη αγοράσει είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Αν και δεν θέλετε να σπαταλάτε φαγητό, θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή εάν έχετε φυτρώσει πατάτες.

Είναι ασφαλείς για κατανάλωση οι φυτρωμένες πατάτες? Οι πατάτες που έχουν μικρά λάχανα είναι ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά αυτές με μεγαλύτερα πλοκάμια δεν είναι ασφαλείς. Μια σφιχτή υφή σημαίνει ότι οι πατάτες διατηρούν ακόμα τα θρεπτικά συστατικά τους, ενώ οι μαλακές ή ζαρωμένες πατάτες σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά τους έχουν πάει στην ανάπτυξη των φύτρων και επομένως δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Τι είναι οι φυτρωμένες πατάτες;

Στο παντοπωλείο, είναι πιο οικονομικό και πρακτικό να αγοράσετε μια μεγάλη σακούλα πατάτες παρά να αγοράσετε απλώς μία ή δύο. Και, ενώ πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρη αυτή τη σακούλα αμέσως, οι πατάτες είναι μια βασική τροφή που σίγουρα θα καταναλωθεί τελικά.

Όταν αφεθούν πολύ, ωστόσο, οι πατάτες θα αρχίσουν να φυτρώνουν. Αυτό είναι όταν τμήματα της πατάτας, που συχνά ονομάζονται μάτια, αρχίζουν να φυτρώνουν βλαστάρια που μοιάζουν με πλοκάμια.

Η βλάστηση είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης της πατάτας. Εάν θέλετε να φυτέψετε πατάτες, είναι καλύτερο να περιμένετε να φυτρώσουν καθώς αυτό γίνεται η δομή της ρίζας.

Είναι ασφαλές να τρώτε πατάτες με λάχανα;

Ενώ οι βλαστημένες πατάτες ακολουθούν απλώς τη λογική εξέλιξη στον κύκλο ανάπτυξής τους, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τις τρώμε. Στην πραγματικότητα, πόση βλάστηση έχει συμβεί θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Ως επί το πλείστον, οι πατάτες που μόλις άρχισαν να φυτρώνουν, που τα λάχανα είναι μικρές ραβδώσεις στην επιφάνεια των πατατών, είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Θα πρέπει επίσης να έχουν σταθερή υφή.

Μόλις τα βλαστάρια αρχίσουν να μεγαλώνουν και μοιάζουν με πλοκάμια, τότε περνάνε σε επικίνδυνο έδαφος. Και πάλι, αναζητήστε υφή. Σε αυτή την περίπτωση, οι χυλώδεις πατάτες σημαίνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά περνούν στα λάχανα, οπότε δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Πότε φυτρώνουν οι πατάτες;

Είτε έχετε μαζέψει πατάτες φρέσκες από τον κήπο σας είτε τις έχετε μόλις φέρει στο σπίτι από το μπακάλικο, θα πρέπει να φυλάξετε αυτά τα ριζώδη λαχανικά σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Επιδιώξτε θερμοκρασίες μικρότερες από 68 βαθμούς Φαρενάιτ, καθώς οτιδήποτε πιο ζεστό θα προκαλέσει τη βλάστηση των πατατών σας.

Το χειμώνα μπορείτε να ξεφύγετε από την αποθήκευση των πατατών σας σε ένα ντουλάπι ή σε ένα δροσερό μέρος του σπιτιού σας, αλλά το καλοκαίρι, είναι καλύτερο να συνηθίσετε να βάζετε αμέσως τις πατάτες σας στο ψυγείο σας.

Όταν αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου, οι πατάτες θα αρχίσουν να φυτρώνουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο ζεστό είναι. Έτσι, ενώ είναι εντάξει να αφήσετε τις πατάτες σας έξω αν ξέρετε ότι θα τις φάτε σύντομα, η μεγαλύτερη αποθήκευση πρέπει να είναι κάπου δροσερά.

Κίνδυνοι από τη βλάστηση της πατάτας

Κίνδυνοι από τη βλάστηση της πατάτας

Σολανίνη

Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των νυχτολούλουδων, που περιλαμβάνει τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές. Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας παράγουν φυσικά μια χημική ουσία που ονομάζεται σολανίνη.

Μην πανικοβληθείτε ακόμα, καθώς η χημική ουσία είναι αβλαβής για τον άνθρωπο. Είναι επικίνδυνο μόνο αν τρώτε μεγάλες ποσότητες φυτρωμένης πατάτας.

Όταν οι πατάτες είναι αδρανείς, που σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να αναπτυχθούν, η σολανίνη δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, όταν οι πατάτες εκτεθούν σε ένα ζεστό, φωτεινό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να παράγουν υψηλότερα επίπεδα σολανίνης.

Συγκεκριμένα, τα λάχανα της πατάτας έχουν τα υψηλότερα συγκέντρωση σολανίνης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εντάξει να τρώτε φυτρωμένες πατάτες αρκεί τα λάχανά τους να μην είναι πολύ μεγάλα και να αφαιρέσετε τα φύτρα νωρίτερα.

Ένα άλλο σημάδι περίσσειας ποσότητας σολανίνης είναι όταν οι πατάτες αρχίζουν να γίνονται πράσινες. Και πάλι, σε μέτριες ποσότητες, μια ανοιχτόχρωμη πράσινη πατάτα δεν θα είναι τοξική. Ωστόσο, θα θέλετε να κόψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το πράσινο.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Ένας κόνδυλος πατάτας μοιάζει με γιγάντιο σπόρο. Αποθηκεύει όλα όσα χρειάζεται το φυτό για να κάνει περισσότερες πατάτες και χρησιμοποιεί αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να κάνει βλαστάρια που θα αναπτυχθούν και θα δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο φυτό πατάτας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παλιές πατάτες είναι τσαλακωμένες και μαλακές. Τα θρεπτικά συστατικά έχουν μεταφερθεί από τον κόνδυλο στους βλαστούς για να γίνουν περισσότερα φυτά.

Μια πατάτα που έχει εξαντλημένα θρεπτικά συστατικά δεν αξίζει να φας. Όχι μόνο θα είναι ανθυγιεινό, αλλά η υφή και η γεύση του θα είναι απίστευτα άβολα.

Πώς να τρώτε σωστά τις φυτρωμένες πατάτες

Κόψτε τα λάχανα

Εάν οι πατάτες σας έχουν μικρά φύτρα και η συνολική υφή είναι σφιχτή, μπορείτε ακόμα να τις φάτε. Πάρτε ένα κοφτερό μαχαίρι και φροντίστε να κόψετε όλα τα φύτρα.

Ξεθάψτε τα λάχανα

Μια άλλη επιλογή για την αφαίρεση των φύτρων είναι να τα ξεθάψετε. Χρησιμοποιήστε το αιχμηρό μέρος ενός αποφλοιωτή λαχανικών για να σκάψετε τη σάρκα της πατάτας για να εξασφαλίσετε ότι θα αφαιρεθεί ολόκληρο το βλαστάρι.

Αφαιρέστε τα μαλακά σημεία

Η υφή είναι το κλειδί για να γνωρίζετε εάν οι πατάτες σας είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Εάν υπάρχουν εναπομείναντα μαλακά σημεία στην πατάτα σας, απλά κόψτε αυτά τα μέρη. Η απαλότητα σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά έχουν φύγει, επομένως δεν έχει νόημα να τρώτε αυτά τα μέρη.

Πέτα το έξω

Μετά από όλη αυτή τη δουλειά, μπορεί να μην σας έχει μείνει πολύ πατάτα. Σε αυτή την περίπτωση, ίσως είναι πιο απλό να πετάξετε τις πατάτες και να ξεκινήσετε με φρέσκες. Παρόλο που είναι δύσκολο να σπαταλήσεις φαγητό, με τις πατάτες που φυτρώνουν, είναι καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι.

Πώς να φυτρώσετε τις δικές σας πατάτες

Παρόλο που οι φυτρωμένες πατάτες δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, εξακολουθούν να έχουν έναν σκοπό. Αν θέλετε να φυτέψετε πατάτες, καλύτερα να τις φυτρώσετε πρώτα.

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τις πατάτες σας σε μια φωτεινή, ηλιόλουστη τοποθεσία, όπως μπροστά από ένα παράθυρο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ζεστή και να μην εκτίθεται σε ψυχρές νυχτερινές θερμοκρασίες.

Σε μόλις μία εβδομάδα θα πρέπει να δείτε τα λάχανα και σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, θα είναι έτοιμα για φύτευση.

συμπέρασμα

Αν έχετε φυτρώσει πατάτες, μπορείτε να κόψετε ή να ξεθάψετε τα μικρά λάχανα, αρκεί οι πατάτες να είναι σφιχτές. Ωστόσο, μόλις οι πατάτες γίνουν μαλακές ή ζαρωμένες και τα λάχανα είναι μεγαλύτερα, τότε μπορεί να είναι τοξικά για κατανάλωση.

Σχετικά Άρθρα:

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Schreibe einen Kommentar