Πλήρης οδηγός καλλιέργειας λαχανίδας για αρχάριους: Ένα σχέδιο βήμα προς βήμα

18
Πλήρης οδηγός καλλιέργειας λαχανίδας για αρχάριους: Ένα σχέδιο βήμα προς βήμα

Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου θα συζητήσουμε τα βασικά για την καλλιέργεια λάχανου (Brassica oleracea), από το ξεκίνημα και την επιλογή σπόρων μέχρι τη συγκομιδή της σοδειάς σας.

Θα καλύψουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να μπορέσετε να συλλέξετε λάχανο, πόσο χώρο θα χρειαστείτε για να το καλλιεργήσετε και τι είδους λίπασμα λειτουργεί καλύτερα!

ένα μάτσο λάχανο σε ένα τραπέζι κουζίνας

Τι είναι το Kale και γιατί πρέπει να το καλλιεργήσετε

Η καλλιέργεια των δικών σας προϊόντων δεν είναι μόνο ικανοποιητική, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η λέξη „kale“ προέρχεται από τις μεσαίες αγγλικές λέξεις „cael“ ή „colewort“ που προέρχονται από τα λατινικά που σημαίνει φυτό λάχανου ή λαχανικό λάχανο αντίστοιχα.

Η παλαιότερη χρήση αυτού του όρου χρονολογείται από το 1440 όταν αναφέρθηκε σε γραπτά για έναν αγγλικό κήπο μοναστηριού στο Αβαείο του Κόλτσεστερ.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κατσαρόλας διαθέσιμα σήμερα, αλλά ένα είδος με προέλευση που χρονολογείται από το 1500 ονομάζεται „Lacinato“, που σημαίνει σγουρό και μπορεί να καταναλωθεί ωμό.

Καλλιέργεια δροσερού καιρού από σκούρο πράσινο λαχανικό που υπάρχει εδώ και αιώνες.

Το λάχανο έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος και η μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.

Επιπλέον, το λάχανο μπορεί να προσφέρει προστασία από την αναιμία αυξάνοντας την απορρόφηση σιδήρου από πηγές τροφίμων.

ένα γυναικείο χέρι που κρατά ένα φύλλο λαχανίδας

Διατροφική αξία του λάχανου

Το λάχανο είναι επίσης απίστευτα θρεπτικό για εσάς.

Σκέφτηκα ότι το να το διαφημίζω ως «σούπερ τροφή» ήταν λίγο ακραίο, αλλά αν ψάχνεις για μια φυσική πηγή βιταμίνης Α, C ή Κ, δεν μπορείς να τα καταφέρεις πολύ καλύτερα.

Ένα φλιτζάνι λάχανο έχει 10302 IU (ή 206% της ημερήσιας δόσης σας) βιταμίνης Α, 80,4 mg (ή 134% της ημερήσιας δόσης βιταμίνης C και 547 mcg (ή 684%!!!!) της βιταμίνης Κ σας .

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση και την υγεία των ματιών καθώς και για την ανάπτυξη των οστών και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

(Μια λέξη προσοχής για τη βιταμίνη Α, ωστόσο: η υπερβολική λήψη μπορεί να είναι τοξική. Προσέξτε να τρώτε πολύ λάχανο αν παίρνετε ήδη ένα συμπλήρωμα με πολλή βιταμίνη Α).

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος όπως οι μύες και τα οστά.

Μειώνει επίσης την ολική και κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σας.

Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει την πήξη του αίματος, υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Λειτουργεί σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Κ, το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη D που λαμβάνετε.

Το καλό με την κατανάλωση λάχανου για βιταμίνη Κ, ωστόσο, είναι ότι η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, επομένως πρέπει να τρώτε λίγο λίπος μαζί με το λάχανο για να απορροφήσει το σώμα σας τη βιταμίνη Κ.

Ρίξτε λοιπόν λίγο κοτόπουλο ή ελαιόλαδο σε αυτή τη σαλάτα λάχανου.

Και οι τρεις αυτές (βιταμίνες A, C και K) είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Όλα με ένα φλιτζάνι λάχανο την ημέρα. *εξωπραγματικό*

καλλιέργεια λαχανίδας το χειμώνα

Οδηγός για αρχάριους για την καλλιέργεια του λάχανου

Μου αρέσει πολύ να καλλιεργώ Kale, και το καλλιεργώ από σπόρους κάθε χρόνο.

Η εκκίνηση του λάχανου από σπόρους είναι εύκολη και μπορεί να γίνει έξω σε ένα κρεβάτι κήπου ή σε ένα περβάζι σε εσωτερικό χώρο.

Μερικοί άνθρωποι συνιστούν να μουλιάσετε τους σπόρους σας σε νερό για 24 ώρες πριν από τη φύτευση για να μαλακώσουν το κέλυφος και να ενθαρρύνετε τη βλάστηση.

Δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω αυτό γιατί τα ποσοστά βλάστησής μου ήταν πάντα φανταστικά.

Ξεκινήστε το λάχανο σας από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 10 έως 6 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό της άνοιξης ή 6 έως 8 εβδομάδες πριν από τον ΠΡΩΤΟ παγετό για μια φθινοπωρινή συγκομιδή.

Στις αρχές της άνοιξης, ξεκινήστε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε σπόρους ή σε δίσκους καλλιέργειας. Για μια φθινοπωρινή καλλιέργεια, φυτέψτε σπόρους στο έδαφος σπέρνοντάς τους απευθείας στον κήπο στα τέλη του καλοκαιριού.

Θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσετε ένα επίπεδο για να αναπτυχθούν οι σπόροι ή να αγοράσετε δίσκους έναρξης σπόρων από το τοπικό σας κέντρο κήπου και να το γεμίσετε με χώμα γλάστρας αναμεμειγμένο με λίπασμα.

Τοποθετήστε δύο ή τρεις σπόρους ανά κελί και σφίξτε τους κάτω από το χώμα.

Οι σπόροι θα πρέπει να βλαστήσουν σε 5-7 ημέρες εάν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι γύρω στους 70 βαθμούς.

Για μια συνεχή συγκομιδή αυτών των νόστιμων φυλλωδών χόρτων, ξεκινήστε νέους σπόρους κάθε εβδομάδα ή δύο, ώστε να «έρθετε να κόψετε» τα τρυφερά φύλλα για ό,τι χρειάζεστε για δείπνο και να αφήσετε το υπόλοιπο φυτό.

Δεν υπάρχει ανάγκη, ωστόσο, για εκατοντάδες φυτά λάχανου. Μια χούφτα φυτά θα προσφέρουν σαλάτες όλο το χρόνο.

Συγκομιδή στο τραπέζι συνιστά τη φύτευση 4 έως 5 φυτών ανά μέλος του νοικοκυριού.

Όχι μόνο το λάχανο είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, ανάλογα με τα καλοκαίρια σας, μπορεί να επιβιώσει στον ήλιο ΚΑΙ στο κρύο και να αναπτυχθεί για εσάς όλο το χρόνο.

Τείνω να φυτεύω το λάχανο μου σε μια περιοχή του κήπου μου που θα έχει μερική σκιά μόλις μπουν τα φύλλα των κοντινών δέντρων, για να το προστατεύσω από τον άμεσο ήλιο και την καυτή ζέστη.

Εάν τα καλοκαίρια σας είναι ζεστά αλλά δεν έχετε κοντά δέντρα, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα κάλυμμα σε σειρά για να προσφέρετε σκιά.

οδηγός για αρχάριους για την καλλιέργεια του λάχανου

Μεταφύτευση της λαχανίδας σας

Μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα λάχανου σας έξω σε γόνιμο έδαφος μετά από 4-6 εβδομάδες ανάπτυξης ή μόλις το φυτό έχει τέσσερα αληθινά φύλλα.

Ανάλογα με την ποικιλία που μπορεί να θέλετε να φυτέψετε τα νεαρά φυτά σας σε απόσταση 4-6 ίντσες μεταξύ τους στη σειρά και 18-24 ίντσες μεταξύ των σειρών.

Ποικιλίες όπως το κόκκινο ρωσικό και το lacinato τείνουν να μεγαλώνουν προς τα πάνω, όπου το λάχανο των δεινοσαύρων είναι τεράστιο και θα χρειαστεί περισσότερο χώρο.

Η παροχή επαρκούς απόστασης θα επιτρέψει τη σωστή ροή αέρα που θα μειώσει τα θέματα μούχλας και ασθενειών.

Συμβουλές και κόλπα για την καλλιέργεια του λάχανου

– Περιχύνετε βαριά γύρω τους με οργανική ύλη για να απορροφούν νερό και να πνίγουν τα ζιζάνια.

– Φυτέψτε κοντά σε ψηλότερο θάμνο ή φυτά ντομάτας για υποστήριξη. Αυτά τα ψηλά φυτά θα παρέχουν τη σκιά που χρειάζεται το λάχανο από τον ήλιο.

– Προσέξτε τα κουνέλια και άλλα μικρού/μεσαίου μεγέθους ζώα που μπορεί να θέλουν να φάνε και το λάχανο σας!

– Ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψετε το λάχανο είναι να κόψετε τα νεαρά φύλλα κοντά στο στέλεχος για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη.

Κοινά έντομα παράσιτα του Kale

 • Leaf Miner
 • Κάμπια
 • Λάχανες θηλιές
 • Ψείρα των φυτών
 • Θυσανόπτερα
 • Σκουλήκια λάχανου
 • Σκαθάρια αρλεκίνου
 • Σκαθάρια ψύλλων

Συνήθεις ασθένειες της καλλιέργειας του λάχανου

1. σήψη ρίζας

2. μαύρη σήψη

3. περονόσπορος

4. ωίδιο

5. clubroot

Πώς να αποθηκεύσετε τους σπόρους του λάχανου

Για να σώσετε τους σπόρους του λάχανου, αφήστε μερικά από τα καλύτερα φυτά σας να πάνε για σπορά.

Μόλις οι λοβοί των σπόρων αρχίσουν να στεγνώνουν, κόψτε το κοτσάνι στο κάτω μέρος του φυτού.

Τυλίξτε τον λοβό του σπόρου σε μια χάρτινη σακούλα και κρεμάστε το φυτό ανάποδα για να στεγνώσει μέχρι το τέλος.

Στη συνέχεια, ανακινήστε τους σπόρους από τον λοβό μέσα στη σακούλα και διαλέξτε τυχόν άλλα υπολείμματα.

Φύτευση συντροφιάς με λάχανο

Το Kale αναπτύσσεται καλά κοντά σε παντζάρια, σέλινο, κρεμμύδια και πατάτες.

Αποφύγετε τη φύτευση με φασόλια, φράουλες και ντομάτες.

Heirloom Varieties of Kale We Love

Εάν πρόκειται να αποθηκεύσετε τους σπόρους σας από λάχανο για τον λαχανόκηπο του επόμενου έτους, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια ποικιλία κειμήλιο. Αυτό διασφαλίζει ότι θα αποκτήσετε απογόνους πιστούς στους γονείς.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λάχανου: το πλατύφυλλο και το κατσαρό λάχανο. Οι ποικιλίες λάχανου με επίπεδα φύλλα τείνουν να είναι καλύτερες σε φρέσκες σαλάτες, όπου οι σγουρές ποικιλίες αιχμαλωτίζουν σάλτσες και έλαια και αντέχουν καλύτερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

 • Κόκκινο ρωσικό λάχανο (με κάτω τα χέρια το αγαπημένο μας)
 • Lacinato kale
 • Blue Curled Scotch (ιδανικό για την παρασκευή τσιπς από kale)

Οι αγαπημένες μας συνταγές με λαχανό

Schreibe einen Kommentar