Πώς κάνετε ένα μασάζ στο στήθος;

1
Πώς κάνετε ένα μασάζ στο στήθος;

Φυσικά δεν ελπίζεις ποτέ να το ζήσεις, αλλά κάθε εβδομάδα 300 άνθρωποι στην Ολλανδία παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά, για παράδειγμα όταν τρέχετε, στη δουλειά ή απλά κάθεστε στον καναπέ του σπιτιού. Όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή, βρίσκεται σε οξύ κίνδυνο για τη ζωή, γι‘ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κάνετε ΚΑΡΠΑ όταν συμβεί αυτό. Αν ανταποκριθούμε επαρκώς, μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Πότε να κάνετε ανάνηψη;

Είναι σημαντικό να ανταποκρίνεστε κατάλληλα όταν κάποιος έχει προβλήματα με την καρδιά του/της. Για παράδειγμα, παρακολουθήστε ένα μάθημα πρώτων βοηθειών για να ξέρετε τι να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να ξεκινήσετε την ΚΑΡΠΑ όταν κάποιος καταρρέει ξαφνικά και χάσει τις αισθήσεις του, δεν ανταποκρίνεται ή δεν αναπνέει πια. Είναι σημαντικό να ληφθούν γρήγορα μέτρα. Αυτό αυξάνει πρώτα την πιθανότητα επιβίωσης. Επιπλέον, ο κίνδυνος μόνιμου τραυματισμού είναι επίσης μικρότερος, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Σε τι συνίσταται η αναζωογόνηση;

Η καλή ανάνηψη αποτελείται από μασάζ καρδιάς και ανάνηψη στόμα με στόμα. Εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί να κάνετε ανάνηψη από στόμα σε στόμα, μπορείτε να ξεκινήσετε το μασάζ καρδιάς χωρίς ανάνηψη. Ξεκινώντας με το μασάζ καρδιάς διασφαλίζετε ότι το αίμα συνεχίζει να ρέει στον εγκέφαλο και την καρδιά. Η καρδιά εξακολουθεί να έχει το απαραίτητο οξυγόνο κατά τα δύο πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή. Ως αποτέλεσμα, μόνο ένα μασάζ καρδιάς μπορεί να είναι αρκετό.

Πώς μοιάζει η ανάνηψη;

Υπάρχει σταθερό πρωτόκολλο ανάνηψης για ανάνηψη. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα αυξάνετε την πιθανότητα επιβίωσης του ατόμου σε καρδιακή ανακοπή. Θα σας πούμε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η ανάνηψη θα διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

Πάρτε το θύμα στην ασφάλεια

Πρώτα απ ‚όλα, είναι σημαντικό να ελέγξετε προσεκτικά εάν μπορείτε να προσεγγίσετε το θύμα με ασφάλεια. Όπου χρειάζεται, μεταφέρετε το θύμα σε άλλο ασφαλές μέρος.

Ελέγξτε τη συνείδηση

Μόλις βεβαιωθείτε ότι το άτομο βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, ελέγξτε τη συνείδηση ​​του θύματος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κουνώντας απαλά τον ώμο και ρωτώντας αν είστε καλά. Εάν δεν λάβετε απάντηση από το θύμα, είναι σημαντικό να μείνετε κοντά του/της.

Μπελ 112

Επομένως, εάν δεν λάβετε απάντηση από το θύμα, είναι σημαντικό να καλέσετε το 112. Εάν υπάρχει κάποιος άλλος κοντά, μπορείτε να ζητήσετε από αυτό το άτομο να σας καλέσει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάνηψη του θύματος. Τοποθετήστε το τηλέφωνο στο ηχείο δίπλα στο κεφάλι του θύματος. Για παράδειγμα, ο υπάλληλος του θαλάμου ελέγχου μπορεί να δώσει οδηγίες κατά τη διάρκεια του πρωτοκόλλου ανάνηψης.

Ελέγξτε την αναπνοή

Στη συνέχεια ελέγξτε την αναπνοή του θύματος. Το κάνετε αυτό τοποθετώντας δύο δάχτυλα στο μέτωπο και γέρνοντας απαλά το κεφάλι προς τα πίσω. Αυτό διασφαλίζει ότι ανοίγουν οι αεραγωγοί, γεγονός που βελτιώνει την παροχή αέρα. Σηκώστε το πηγούνι με τα δύο άκρα των δακτύλων του άλλου χεριού. Παρακολουθήστε και ακούστε το πολύ για 10 δευτερόλεπτα για αναπνοή. Το θύμα δεν αναπνέει κανονικά; Στη συνέχεια, λάβετε έναν απινιδωτή εάν είναι κοντά σας.

Ξεκινήστε την ΚΑΡΠΑ

Εάν το θύμα δεν αναπνέει κανονικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε την ΚΑΡΠΑ. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο κέντρο του στήθους και αρχίστε να κάνετε θωρακικές συμπιέσεις. Σπρώξτε το στέρνο σε περίπου 5 έως 6 εκατοστά και κάντε αυτό 30 φορές. Εκτελέστε θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100-120 επαναλήψεις ανά λεπτό.

Αναπνεύστε 2 φορές

Τοποθετήστε δύο δάχτυλα κάτω από το πηγούνι και ανασηκώστε ξανά απαλά το κεφάλι. Στη συνέχεια, τσιμπήστε τη μύτη και δώστε στο θύμα δύο αναπνοές διάσωσης. Εισπνεύστε κανονικά και εκπνεύστε ομοιόμορφα στο στόμα του θύματος μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Ποτέ μην διακόπτετε τις θωρακικές συμπιέσεις για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα πριν από τον αερισμό. Μετά τον αερισμό, δώστε άλλες 30 θωρακικές συμπιέσεις. Στη συνέχεια συνεχίζετε να εναλλάσσετε την αναπνοή διάσωσης και τις θωρακικές συμπιέσεις.

Χρησιμοποιήστε τον απινιδωτή

Οταν ο AED παρόν, σταματήστε για λίγο το μασάζ καρδιάς. Βεβαιωθείτε ότι το πάνω μέρος του σώματος είναι εκτεθειμένο για λίγο και ενεργοποιήστε τον απινιδωτή. Συνδέστε τα ηλεκτρόδια στο πάνω μέρος του σώματος του θύματος και ακολουθήστε τις οδηγίες του AED. Συνεχίστε την ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει το πλήρωμα του ασθενοφόρου για να αναλάβει.

αναβιώ

Schreibe einen Kommentar