Πώς να αντικαταστήσετε το χώμα γλάστρας; Συμβουλές κήπου 2023

96
Πώς να αντικαταστήσετε το χώμα γλάστρας;  Συμβουλές κήπου 2023

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Πώς να αντικαταστήσετε το χώμα γλάστρας

Ενώ τα φυτά σε γλάστρες δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα, πρέπει να επανατοποθετούνται περιοδικά. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αντικατάσταση του χώματος για γλάστρες και γιατί είναι πιο σημαντικό.

Πώς να αντικαταστήσετε το χώμα για γλάστρα? Προσπαθήστε να αντικαθιστάτε το χώμα της γλάστρας σας περίπου κάθε δύο χρόνια. Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε απαλά το φυτό από το τρέχον δοχείο του. Στη συνέχεια, προσθέστε φρέσκο ​​χώμα γλάστρας, επιστρέψτε το φυτό και προσθέστε ένα λεπτό στρώμα πάνω από τις ρίζες.

Τι είναι το χώμα για γλάστρα;

Ο σκοπός του χώματος για γλάστρες είναι να δημιουργήσει μια φιλόξενη υφή για τα φυτά σας. Αυτό περιλαμβάνει υλικά που είναι ελαφριά και ευάερα για την προώθηση της ανάπτυξης των ριζών και την αποστράγγιση του νερού.

Το χώμα της γλάστρας συνήθως δεν περιέχει ακαθαρσίες. Αντίθετα, είναι ένα μείγμα από κοκοφοίνικα καρύδας, τύρφη και περλίτη. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, κανονικά θα περιέχει ένα μείγμα λιπασμάτων για όλες τις χρήσεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο του χώματος που θα αγοράσετε.

Πρέπει τα φυτά σε γλάστρες να έχουν αλλάξει το έδαφος;

Ναι, τα φυτά σε γλάστρες πρέπει να αλλάξουν το χώμα τους. Γενικά, πρέπει να αλλάζετε χώμα γλάστρας κάθε δύο με τρία χρόνια.

Με φυτά σε γλάστρες, θα τα μετακινούσατε κανονικά σε ένα μεγαλύτερο δοχείο σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Ωστόσο, εάν το φυτό σας μεγαλώνει πολύ αργά, θα συνεχίσετε να θέλετε να αλλάξετε το έδαφος, αλλά μπορείτε να το διατηρήσετε στο αρχικό του δοχείο.

Πόσο συχνά πρέπει να αντικαθίσταται το χώμα της γλάστρας;

Το χώμα της γλάστρας θα συμπιέζεται με την πάροδο του χρόνου. Θα χάσει επίσης τα θρεπτικά συστατικά του καθώς τα χρησιμοποιεί το φυτό.

Επομένως, θα πρέπει να αντικαθιστάτε το χώμα της γλάστρας σας κάθε ένα έως τρία χρόνια. Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε εάν ανησυχείτε για το τρέχον έδαφος σας.

Πρώτον, πόσο γρήγορα αναπτύσσεται το φυτό σας; Εάν η ανάπτυξη επιβραδύνεται πολύ, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.

Μπορείτε επίσης να δώσετε προσοχή στο τι συμβαίνει όταν ποτίζετε το φυτό σας. Εάν το νερό παραμένει στην επιφάνεια και χρειάζεται πολύ χρόνο για να στραγγίξει μέσα από το δοχείο, σημαίνει ότι το χώμα της γλάστρας είναι πολύ συμπιεσμένο. Ως αποτέλεσμα, το χώμα θα συγκρατήσει πάρα πολύ νερό και θα κάνει τις ρίζες υδατώδεις.

Τέλος, τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να μετατοπίζονται κάθε δύο χρόνια. Όταν το κάνετε αυτό, είναι μια καλή ευκαιρία να αντικαταστήσετε και το χώμα της γλάστρας.

Πώς να αντικαταστήσετε το έδαφος σε φυτά σε γλάστρες

Πώς να αντικαταστήσετε το έδαφος σε φυτά σε γλάστρες

Αποφασίστε για τον τύπο

Υπάρχουν πολλοί τύποι χώματος για γλάστρες, οπότε φροντίστε να επιλέξετε το κατάλληλο για τα φυτά σας. Μπορείτε να βρείτε χώμα για γλάστρες ειδικά για τροπικά φυτά, λαχανικά και οικιακά φυτά.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε εάν χρειάζεστε το χώμα της γλάστρας σας να έχει λίπασμα σε αυτό. Αν δεν θέλετε να προσθέσετε το δικό σας λίπασμα στο δοχείο σας, είναι καλύτερο να βρείτε χώμα για γλάστρες που να έχει ένα καλό μείγμα αζώτου, καλίου και φωσφόρου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα απλό μείγμα βερμικουλίτη, το οποίο είναι συμπυκνωμένα μέταλλα που θα διανεμηθούν μετά την προσθήκη νερού στο μείγμα.

Αποφασίστε για το δοχείο

Αν και η αντικατάσταση του χώματος για γλάστρες δεν είναι δύσκολη δουλειά, χρειάζεται λίγο χρόνο και μπορεί να γίνει λίγο ακατάστατο. Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε το χώμα, είναι καλύτερο να σκεφτείτε εάν το φυτό σας χρειάζεται μεγαλύτερο δοχείο ή όχι. Επιπλέον, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το χώμα της γλάστρας σε τόσα φυτά ταυτόχρονα, καθώς οι ανοιχτές σακούλες με χώμα γλάστρας θα λήξουν.

Εάν το φυτό σας δείχνει σημάδια ότι χρειάζεται ένα νέο δοχείο, όπως οι ρίζες που σπρώχνουν προς τα πάνω μέσα από το έδαφος ή καθυστερεί η ανάπτυξη, τότε χρησιμοποιήστε ένα δοχείο με διάμετρο τουλάχιστον μία ίντσα μεγαλύτερη από το αρχικό δοχείο.

Αφαιρέστε τη ρίζα του φυτού

Αυτό είναι το πιο δύσκολο και βρώμικο μέρος της αντικατάστασης του χώματος για γλάστρες, επομένως λίγη προετοιμασία είναι το κλειδί. Είτε ολοκληρώστε αυτό το βήμα έξω είτε τοποθετήστε μια παλιά πετσέτα σε ένα τραπέζι κουζίνας για να διευκολύνετε το καθάρισμα.

Αφαιρέστε απαλά το φυτό σας από το δοχείο του κρατώντας το κοντά στις ρίζες. Μπορεί να χρειαστείτε ένα φτυάρι αν το φυτό δεν βγαίνει εύκολα.

Προσθέστε χώμα για γλάστρες

Εάν χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο, αφαιρέστε τυχόν περιττό χώμα αδειάζοντάς το σε έναν κουβά για απόρριψη. Στη συνέχεια, είτε χρησιμοποιείτε το ίδιο δοχείο είτε καινούργιο, ρίξτε φρέσκο ​​χώμα γλάστρας σε αυτό σε επίπεδο όπου η κορυφή της δομής της ρίζας είναι περίπου μια ίντσα χαμηλότερη από την κορυφή του δοχείου.

Τοποθετήστε ξανά το φυτό σας στο δοχείο και στη συνέχεια προσθέστε νέο χώμα για γλάστρα στο δοχείο με το χέρι σας. Χτυπήστε απαλά αλλά σταθερά το χώμα της γλάστρας γύρω από τη δομή της ρίζας και προσθέστε ένα στρώμα χώματος γύρω από το στέλεχος, έτσι ώστε το δοχείο να γεμίσει σχεδόν μέχρι την κορυφή, αλλά να έχει λίγο χώρο για όταν προσθέτετε νερό.

Πρέπει να αφαιρέσετε το παλιό χώμα κατά τη μεταφύτευση;

Το χώμα γλάστρας θα διαρκέσει μόνο για λίγα χρόνια, επομένως θα πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν παλιό χώμα κατά τη μεταφύτευση. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυτό σας θα απορροφήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά σε αυτή τη χρονική περίοδο και τα ελαφριά υλικά θα γίνουν συμπαγή με τον καιρό.

Το παλιό χώμα για γλάστρες είναι αρκετά άχρηστο, επομένως είναι καλύτερο να το τοποθετήσετε απλά στον κάδο απορριμμάτων της αυλής σας. Ωστόσο, εάν υποψιάζεστε ότι το χώμα έχει βακτήρια ή μύκητες που ζουν σε αυτό, αυτό το χώμα πρέπει να τοποθετηθεί στα σκουπίδια ώστε να μην εξαπλωθεί σε άλλα φυτά.

Μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω το ίδιο χώμα για γλάστρα;

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ολοκαίνουργιο χώμα για γλάστρες. Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης του χώματος για γλάστρα είναι η υφή του.

Με την πάροδο του χρόνου, η ελαφρότητα του χώματος της γλάστρας εξαφανίζεται καθώς οι ίνες μέσα σε αυτό διασπώνται. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε νέο χώμα για γλάστρες με πλήρη υλικά για να διασφαλίσετε ότι το χώμα δεν γίνεται τόσο παχύρρευστο ώστε το νερό να μην στραγγίζει σωστά.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι το ανοιγμένο χώμα γλάστρας θα λήξει. Μια ανοιχτή σακούλα δεν θα είναι πλέον αποστειρωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι τα βακτήρια μπορούν να μπουν μέσα. Χρησιμοποιήστε χώμα γλάστρας μέσα σε λίγους μήνες από το άνοιγμα μιας φρέσκιας σακούλας για καλύτερα αποτελέσματα για το φυτό σας.

συμπέρασμα

Το χώμα της γλάστρας πρέπει να αντικαθίσταται περίπου κάθε δύο χρόνια. Αυτό θα διατηρήσει την υφή του εδάφους ωραία και ελαφριά και θα εξασφαλίσει ότι υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να συντηρήσουν τα φυτά σας.

Σχετικά Άρθρα:

Αποθηκεύσετε για αργότερα!

Schreibe einen Kommentar