Πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο για αρχάριους

16
Πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο για αρχάριους

Η καλλιέργεια του μπρόκολου είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζετε, και είναι επίσης πολύ διασκεδαστικό. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο για αρχάριους – από το καλύτερο χώμα για χρήση έως τον τύπο λιπάσματος που θα χρησιμοποιήσετε.

Θα παρέχει επίσης συμβουλές για τη συγκομιδή και την αποθήκευση των προϊόντων σας.

πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μέλος της οικογένειας των καλλιεργειών cole μαζί με το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και άλλα σταυρανθή λαχανικά.

Το παρακάτω άρθρο θα σας διδάξει πώς να μεγαλώσετε το δικό σας σε ένα μικρό χώρο με λίγη προσπάθεια και χωρίς προηγούμενη γνώση κηπουρικής.

Θα μάθετε για τους τύπους εδάφους, τις ποικιλίες σπόρων, τα λιπάσματα, τις τεχνικές συγκομιδής και τις συμβουλές αποθήκευσης για τα δικά σας λαχανικά.

Δείτε την ανάρτησή μου σχετικά με τη δοκιμή εδάφους DIY που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.

Πώς να καλλιεργήσετε το μπρόκολο

Υπάρχουν τέσσερα κύρια πράγματα με την καλλιέργεια του μπρόκολου: βάθος φύτευσης (γενικά 6″), απόσταση μεταξύ των φυτών (αφήστε 24″ ανά σειρά ή 18″ για διπλές σειρές), επιλογή ποικιλίας για αντοχή στα παράσιτα. και πρακτικές γονιμοποίησης.

Βάθος φύτευσης: Φυτέψτε τους περισσότερους τύπους μπρόκολου σε βάθος τουλάχιστον 6″, αλλά δύο ίντσες πιο βαθιά θα είναι καλύτερα.

Διάστημα: Τοποθετήστε τους περισσότερους τύπους μπρόκολου σε απόσταση 24″ σε σειρές με απόσταση 18″ μεταξύ τους. Αυτό είναι για φυτά πλήρους ωριμότητας.

Εάν καλλιεργείτε υβριδικές ποικιλίες που παράγουν πλαϊνούς βλαστούς, τοποθετήστε τους σε απόσταση 2′ 6″ και φυτέψτε τους σε απόσταση 4 μέτρων το ένα από το άλλο για να αποφύγετε τον συνωστισμό καθώς ωριμάζουν τα κεφάλια.

πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο από σπόρους

Πώς να ξεκινήσετε το μπρόκολο από σπόρους

Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε το μπρόκολο σας από σπόρους, ξεκινήστε το νωρίς την άνοιξη, 7-9 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού.

Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με τη μεταφύτευση του μπρόκολου σας, μπορείτε είτε να σπείρετε σπόρους σε εξωτερικούς χώρους 2 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό, είτε να αγοράσετε εκκινήσεις από το τοπικό κέντρο κήπου σας.

Για μια φθινοπωρινή συγκομιδή, σπορά στα τέλη του καλοκαιριού, 14-12 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό.

Για να ξεκινήσετε το μπρόκολο από σπόρους, θα χρειαστείτε ένα δοχείο με τρύπες αποστράγγισης στον πάτο και ένα καλά στραγγισμένο μίγμα εδάφους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρύα σφάγνου, τύρφη, περλίτη ή βερμικουλίτη.

Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε μια μικρή ποσότητα υγρού μίγματος σπόρων στο τοπικό σας φυτώριο.

Φυτέψτε τους σπόρους σας σε βάθος περίπου 1/4 ίντσας και ποτίστε τους με φειδώ. Τοποθετήστε τα σε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία που έχει άφθονο φως.

Βεβαιωθείτε ότι το χώμα παραμένει υγρό αλλά όχι υγρό ανάμεσα στα ποτίσματα για να αποφύγετε ασθένειες όπως η απόσβεση. Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού ή ομίχλη απαλά από πάνω για να αποφύγετε να ενοχλήσετε πολύ το έδαφος. Ψεκάστε δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

Αναμένετε ότι οι σπόροι σας θα βλαστήσουν σε 10-14 ημέρες.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 85 βαθμούς, τα σπορόφυτά σας μπορεί να μαραθούν λόγω της ζέστης και μπορεί να πεθάνουν εάν δεν προσφέρετε κάποια επιπλέον σκιά.

νεαρό βλαστάρι μπρόκολου

Μεταφύτευση του μπρόκολου σας

Όταν το μπρόκολο ξεκινάει έχει τουλάχιστον δύο σετ αληθινών φύλλων, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Αλλά περιμένετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό.

Το μεγαλύτερο μέρος του μπρόκολου είναι ανθεκτικό στον παγετό, αλλά μια σκληρή κατάψυξη μπορεί να βλάψει τα νεαρά φυτά.

Ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μου σχετικά με το πώς να προστατεύσετε τα φυτά σας από τον παγετό για να προετοιμαστείτε.

Μόλις τα μοσχεύματα μπρόκολου σας έχουν 3 έως 4 αληθινά φύλλα, μεταφυτέψτε τα σε εξωτερικούς χώρους. Σκάψτε μια τρύπα δύο φορές πιο πλάτος και βαθιά από το τρέχον δοχείο του δενδρυλλίου σας. Αφαιρέστε προσεκτικά το φυτό από το δοχείο του χωρίς να ενοχλήσετε τις ρίζες.

Τοποθετήστε το στην τρύπα και γεμίστε τη βάση με μείγμα χώματος, χτυπώντας ελαφρά για να αποφύγετε τους θύλακες αέρα. Ποτίστε καλά μετά τη φύτευση.

πώς να καλλιεργήσετε μπροκολίνι

Συμβουλές καλλιέργειας μπρόκολου

1. Τα καλύτερα γόνιμα εδάφη για την καλλιέργεια μπρόκολου είναι ένα μείγμα κομπόστ και άμμου.

2. Το μπρόκολο χρειάζεται 6-8 ώρες πλήρη ήλιο την ημέρα, οπότε βρείτε μια περιοχή που να έχει άφθονο φως

3. Το μπρόκολο είναι ένας βαρύς τροφοδότης, γι‘ αυτό χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα όπως γαλάκτωμα ψαριού ή υγρά φύκια μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για να εξασφαλίσετε μεγάλο κεφάλι.

4. Συγκομίστε μόλις το κεφάλι αρχίσει να κιτρινίζει – μην περιμένετε πολύ!

5. Αποθηκεύστε το στο συρτάρι του ψυγείου σας για έως και 2 εβδομάδες πριν το φάτε φρέσκο ​​ή το μαγειρέψετε σε συνταγές.

6. Εάν η περιοχή σας έχει αρχίσει να ζεσταίνεται πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, καλύψτε το μπρόκολο σας με καλύμματα σειρών για να τα σκιάσετε και να τα διατηρήσετε δροσερά.

Για συντροφική φύτευση με μπρόκολο, φυτέψτε το μπρόκολο σας κοντά σε φασόλια, σέλινο, αγγούρια, κρεμμύδια, πατάτες και φασκόμηλο.

Αποφύγετε τη φύτευση με λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, κουκιά και ντομάτες.

Κοινά παράσιτα του μπρόκολου

Μερικά κοινά παράσιτα των φυτών του μπρόκολου είναι οι αφίδες, οι σκαθάρια των ψύλλων, τα σκουλήκια του λάχανου και διάφορες κάμπιες όπως οι λάχανοι.

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα παρασίτων, φροντίστε να φυτέψετε το μπρόκολο σας μακριά από άλλα φυτά, επίσης, βεβαιωθείτε ότι δεν γονιμοποιείτε ή ποτίζετε πολύ τα φυτά, κάτι που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμφανιστεί η ασθένεια στα φυτά σας.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία των φυτών σας από τις αφίδες φυτεύοντας απωθητικές καλλιέργειες όπως ο κόλιανδρος, το φασκόμηλο, το σχοινόπρασο και ο μάραθος κοντά στις συστάδες μπρόκολου καθώς απελευθερώνουν φυσικές ουσίες που απωθούν αυτά τα παράσιτα.

Συνήθεις ασθένειες του μπρόκολου

Μερικές κοινές ασθένειες που επηρεάζουν τα φυτά του μπρόκολου είναι η μαύρη σήψη, ο περονόσπορος, η γκρίζα μούχλα, η απόσβεση και η κηλίδα στα φύλλα.

Η γκρίζα μούχλα προκαλείται από μύκητες που ζουν σε δροσερές, υγρές περιοχές και προσβάλλουν τα φύλλα των φυτών.

Τα φύλλα είναι κίτρινα ή καφέ και κουλουριάζονται μόνα τους.

Η κηλίδα των φύλλων προκαλείται επίσης από μύκητες που προκαλούν σκούρες κηλίδες στα φύλλα με λευκές ραβδώσεις γύρω τους.

Η απόσβεση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Phytophthora και μολύνει την ανάπτυξη νέων φυτών και προκαλεί σήψη των μίσχων.

Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας μόνο από κάτω για να αποφύγετε τη γκρίζα μούχλα και ότι το χώμα του κήπου σας στραγγίζει καλά, έτσι ώστε οι ρίζες να μην στέκονται σε στάσιμο, υγρό έδαφος που θα προκαλέσει απόσβεση.

Είναι επίσης καλή ιδέα να φυτέψετε ανθεκτικές ποικιλίες μπρόκολου για κηλίδες στα φύλλα και να χρησιμοποιήσετε αμειψισπορά.

πώς να καλλιεργήσετε μπρόκολο σε γλάστρα

Πώς να σώσετε τους σπόρους του μπρόκολου

Τα μικρά μπουμπούκια στην άκρη των κεφαλιών του μπρόκολου είναι στην πραγματικότητα ανώριμα λουλούδια Brassica oleracea. Εάν αφήσετε το φυτό να περάσει το στάδιο που θα το συλλέγατε κανονικά, οι μπουμπούκια των ανθέων θα εξελιχθούν σε λουλούδια.

Μόλις βλαστήσουν τα κεφάλια των λουλουδιών, τα κίτρινα πέταλα θα πέσουν για να αποκαλύψουν μικροσκοπικούς λοβούς σπόρων.

Αφήστε αυτούς τους λοβούς να ωριμάσουν μέχρι το φυτό να αρχίσει να πεθαίνει και να στεγνώνει.

Στη συνέχεια, κόψτε τους λοβούς με ψαλίδι κήπου και φέρτε τους σε εσωτερικό χώρο για να στεγνώσουν τελείως.

Οι σπόροι του μπρόκολου είναι περίπου στο μέγεθος ενός ψύλλου και εξαιρετικά μικροσκοπικοί. Ανοίξτε τους λοβούς για να αποκαλύψουν αυτούς τους σπόρους και φυλάξτε τους σε αεροστεγές δοχείο ή σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Αν δεν έχουν στεγνώσει τελείως μπορεί να εμφανίσουν μούχλα και δεν θα βλαστήσουν την επόμενη σεζόν.

Πώς να καλλιεργήσετε τις συχνές ερωτήσεις για το μπρόκολο

Ε: Πρέπει να χρησιμοποιήσω οργανικά ή συνθετικά λιπάσματα για τα φυτά μπρόκολου μου;

Α: Εάν δεν έχετε από τη φύση σας πλούσιο έδαφος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα οργανικό λίπασμα όπως γαλάκτωμα ψαριών, λίπασμα ή υγρά φύκια.

Τα συνθετικά λιπάσματα θα κάψουν τα φύλλα των φυτών σας και μπορούν επίσης να τα κάνουν να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα.

Επίσης, τα συνθετικά λιπάσματα περιέχουν άλατα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τη μικροβιακή ζωή του εδάφους.

Ε: Ποια είναι η καλή ώρα της ημέρας για να ποτίζω το μπρόκολο μου;

Α: Το πρωινό πότισμα είναι καλύτερο γιατί επιτρέπει στις ρίζες του φυτού να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό αποτρέπει τα προβλήματα απόσβεσης (η απόσβεση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Phytophthora).

Είναι επίσης καλύτερα αν έχετε καλά στραγγιζόμενο χώμα γιατί τότε η υγρασία δεν θα σταθεί γύρω-γύρω σε λακκούβες στο έδαφος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απόσβεση.

Ε: Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις αφίδες;

Α: Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά πράσινα ή μαύρα έντομα που τρέφονται με τα φυτά του μπρόκολου σας και αφήνουν πίσω τους μια κολλώδη ουσία γνωστή ως μελίτωμα.

Συνήθως βρίσκονται στο κάτω μέρος των φύλλων.

Για να τα ξεφορτωθείτε, ψεκάστε τα φυτά σας με μια δυνατή έκρηξη νερού από έναν εύκαμπτο σωλήνα και αυτό θα τα γκρεμίσει.

Για μια πλήρη λίστα φυσικών λύσεων, ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μου σχετικά με τους φυσικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τις αφίδες.

Ε: Τι προκαλεί τη γκρίζα μούχλα;

Α: Η γκρίζα μούχλα προκαλείται από μύκητες που ζουν σε δροσερές, υγρές περιοχές. Επιτίθεται στα φύλλα των φυτών του μπρόκολου σας αφήνοντάς τα κίτρινα ή καφέ και κουλουριασμένα πάνω τους.

Ε: Τι προκαλεί την απόσβεση;

Α: Η απόσβεση προκαλείται από έναν μύκητα που ονομάζεται Phytophthora που μολύνει την ανάπτυξη νέων φυτών και προκαλεί σήψη των μίσχων.

Επίσης, το υπερβολικό πότισμα συμβάλλει επίσης σε αυτό το πρόβλημα επειδή ενθαρρύνει τους μύκητες που ζουν στο έδαφος να αναπτυχθούν και μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των ριζών.

Ε: Τι προκαλεί την κηλίδα στα φύλλα;

Α: Η κηλίδα των φύλλων προκαλείται επίσης από μύκητες που προκαλούν σκούρες κηλίδες στα φύλλα με λευκές ραβδώσεις γύρω τους.

Αυτά τα σημεία γίνονται καφέ και αρχίζουν να μοιάζουν με λεκέδες νερού.

Μπορείτε να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας την αμειψισπορά, ώστε να μην φυτεύετε μπρόκολο στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.

Ε: Είναι εύκολο να καλλιεργηθεί το μπρόκολο;

Το μπρόκολο δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθεί αλλά επειδή του αρέσει ο δροσερός καιρός. Το μπρόκολο θα παράγει όλο το χειμώνα και την άνοιξη.

Ε: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί το μπρόκολο;

Η καλλιέργεια του μπρόκολου από το σπόρο έως το πλήρως ώριμο κεφάλι μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε μεταξύ 50-100 ημερών, ωστόσο εάν ζείτε σε ψυχρότερη περιοχή, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα κρύο πλαίσιο για να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους ή να αγοράσετε μπρόκολο.

Εάν αφεθείτε σε ένα κρεβάτι κήπου χωρίς προστασία από τον παγετό και τους κρύους ανέμους, η λίπανση μόνο μία φορά την εποχή μπορεί να μην είναι αρκετή για τη βέλτιστη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ε: Πόσα κεφάλια μπρόκολο παίρνετε από ένα φυτό;

Μπορείτε να πάρετε πολλά. Ένα φυτό παράγει συνήθως τουλάχιστον 1 ή 2 κεφάλια, αλλά θα μπορούσατε να πάρετε ακόμη και 3 εάν η θερμοκρασία είναι σωστή και του δώσετε αρκετό νερό.

Εάν μαζέψετε το κύριο κεφάλι, αφήστε το φυτό στο έδαφος και το φυτό θα στείλει μικρότερους πλαϊνούς βλαστούς με κεφάλια μπροκολίνι.

Ε: Ποιον μήνα φυτεύετε μπρόκολο;

ένα κεφάλι μπρόκολο

Οι αγαπημένες μας ποικιλίες μπρόκολου Heirloom

  • Calabrese
  • Από τον Ciccio
  • Ρωμαϊκή διάλεκτος
  • Waltham 29
  • Μωβ Βλάστηση

Οι αγαπημένες μας συνταγές με μπρόκολο

Schreibe einen Kommentar