Τα μυστικά του θρύλου του μπάσκετ Shane Battier για την επιτυχία της ομάδας

31
Τα μυστικά του θρύλου του μπάσκετ Shane Battier για την επιτυχία της ομάδας

Ο Shane Battier γνωρίζει δύο πράγματα για τις νίκες και την επιτυχία της ομάδας—εξάλλου, κάποτε κατείχε το ανεπίσημο ρεκόρ για τα περισσότερα παιχνίδια που κέρδισαν στο NCAA Division I στο μπάσκετ ανδρών και κατέχει δύο τίτλους πρωταθλήματος NBA.

Από νεαρή ηλικία, το μόνο μέρος που ο Shane ένιωθε φυσιολογικός ήταν στα αθλήματα της νεολαίας. Μεγάλωσε ανάμεικτος, χωρίς ποτέ να ταίριαζε με τα μαύρα ή τα λευκά παιδιά – εκτός από το διάλειμμα. Όταν ήταν μέλος μιας νικήτριας ομάδας, ένιωθε ότι τα άλλα παιδιά ήθελαν να είναι κοντά του.

«Για μένα, τα νεανικά αθλήματα ήταν σωτήρια», λέει ο Shane. «Ήταν νίκη ή πεθάνει – κοινωνικά».

Για αυτόν τον λόγο, ο Shane άρχισε να σκέφτεται τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας της ομάδας από νωρίς στη ζωή του και αυτό απέδωσε πολύ καλά. Οι ομάδες Shane έπαιξαν σε πρωταθλήματα που κέρδισαν σε γυμνάσιο, κολέγιο, επαγγελματικό και διεθνές επίπεδο. Στην πραγματικότητα, έχασε μόνο 15 παιχνίδια σε τέσσερα χρόνια που έπαιζε στο Duke University, με ρεκόρ 130-15.

Τι κοινό έχουν λοιπόν οι επιτυχημένες ομάδες; Δείτε τι έμαθε ο Shane για την επιτυχία της ομάδας —κοινωνικά, αθλητικά και επαγγελματικά— από τα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ.

Εμπιστοσύνη

Το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχετε στους συμπαίκτες σας επηρεάζει την επιτυχία σας με πάρα πολλούς τρόπους. Όσο περισσότερη εμπιστοσύνη έχετε στην ομάδα σας, τόσο λιγότερο άγχος θα είστε γιατί ξέρετε ότι μπορείτε να βασιστείτε στους συμπαίκτες σας σε κάθε περίσταση. Στην πραγματικότητα, αυτό έχει αποδειχθεί πραγματικά άτομα που εμπιστεύονται περισσότερο έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τα συναισθήματα εμπιστοσύνης στην ομάδα σας είναι να ακούτε ο ένας τον άλλον, να κάνετε διαλογισμό και να συζητάτε τα πράγματα.

Αποστολή-Εστίαση

Μια ομάδα δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη αν δεν είναι ευθυγραμμισμένη και εστιασμένη στον ίδιο στόχο. Ρωτήστε την ομάδα σας, γιατί είμαστε όλοι εδώ; Είναι για να κερδίσεις; Είναι αγάπη για το παιχνίδι; Είναι για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας; Ό,τι κι αν είναι, είναι απολύτως σημαντικό να έρθουν όλοι στην ίδια σελίδα.

Συνεχής ομαδική συνεργασία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ευθυγραμμίσετε την ομάδα σας σε μια αποστολή. Όταν δεν είστε στην προπόνηση ή στη δουλειά, πότε αλλιώς συγκεντρώνεται η ομάδα σας για να συνεργαστεί; Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε εστίαση στην αποστολή είναι ο καθορισμός βραχυπρόθεσμων στόχων που σας βοηθούν να εκπληρώσετε μακροπρόθεσμους στόχους και η υπερβολική επικοινωνία.

Όπως το βλέπει ο Shane, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη δυναμικής ομάδας που μπορείτε να δημιουργήσετε με βάση την ευθυγράμμισή σας με την εμπιστοσύνη και την εστίαση στην αποστολή—το αποκαλεί μοντέλο πρωταθλήματος-τεταρτημόριο.

Καταστροφικές ομάδες

Αυτές οι ομάδες έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη η μία στην άλλη και μικρή εστίαση στην αποστολή. Συχνά ορίζονται από μικροπρέπεια, δικαιολογίες, δείχνοντας τα δάχτυλα και αργοπορία. Για να διορθώσετε μια «καταστροφική ομάδα», κάντε όπως έκανε ο Σέιν όταν εντάχθηκε στους Μέμφις Γκρίζλις—βρείτε τους ανθρώπους που νοιάζονται και αναλαμβάνουν την ευθύνη. Δείξτε τους την αξία της βοήθειας των συμπαικτών σας και αυξήστε την ομάδα των ανθρώπων που σας βοηθούν. Οι «βοηθοί» σύντομα θα ξεπεράσουν τους αρνητικούς συμπαίκτες και η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να αλλάζει.

Εύθραυστες Ομάδες

Αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι εστιασμένες στην αποστολή, αλλά δεν εμπιστεύονται τους συμπαίκτες τους για να τους βοηθήσουν να την κάνουν, παρά μόνο τους εαυτούς τους. Βελτιώστε την επικοινωνία και τη συνεργασία της ομάδας σε περιπτώσεις όπως αυτή. Μαζευτείτε εκτός πρακτικής (ή εργασίας) και προσπαθήστε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα.

Συνεκτικές Ομάδες

Οι ομάδες του πρωταθλήματος είναι ομάδες συνοχής. αυτά με υψηλή εστίαση στην αποστολή και υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης. Αυτές οι ομάδες έχουν κοινή γνώση και κοινή ιδιοκτησία. Γνωρίζουν τι χρειάζονται οι συμπαίκτες τους για να πετύχουν τους στόχους της ομάδας και κάθε άτομο θέλει να είναι μέρος της καλύτερης δυνατής ομάδας.

Αυτές οι ομάδες χαρακτηρίζονται από κοινή απόλαυση, χαμηλά ποσοστά τζίρου και υψηλή διατήρηση. Ωστόσο, όταν έχετε επιτυχία σε οποιοδήποτε ομαδικό περιβάλλον, αρχίζετε να υπερεκτιμάτε τον ατομικό σας αντίκτυπο και να υποτιμάτε την προσπάθεια που χρειάζεται για να φτάσετε σε αυτό το συνεκτικό ομαδικό τεταρτημόριο. Είναι σκληρή δουλειά, λέει ο Shane. Χρειάζεται πειθαρχία και αποτυχία.

Οι καλύτεροι παίκτες δεν είναι αυτοί που κάνουν σπουδαίο παιχνίδι, αλλά οι παίκτες που κάνουν παιχνίδι ξανά και ξανά.

Μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη ευκαιρία να κάνετε ένα παιχνίδι πιο γρήγορα από τον ανταγωνισμό σας; Μόνο τότε μπορείτε να γίνετε ομάδα πρωταθλητισμού—και αυτό ισχύει για κάθε επιχείρηση, σχέση ή άθλημα.

Πώς να εξασφαλίσετε την επιτυχία της ομάδας στα αθλήματα νέων

Οι προπονητές, οι διοργανωτές και οι ηγέτες αθλητικών νέων μπορούν να εμπνεύσουν την επιτυχία της ομάδας στο γήπεδο μόνο όταν έχουν τον χρόνο και την προσοχή να το κάνουν. Αφιερώστε λιγότερο χρόνο σε διοικητικές εργασίες back-end, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε ό,τι πραγματικά έχει σημασία—τη δημιουργία μιας ομάδας πρωταθλητισμού.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Schreibe einen Kommentar