Τα πολλά οφέλη ενός καθαρού περιβάλλοντος

20
Τα πολλά οφέλη ενός καθαρού περιβάλλοντος

Αυτό οδηγεί σε έναν ακόμη πιο μολυσμένο δρόμο. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Αυτό ισχύει και για το να διατηρείτε το δικό σας περιβάλλον καθαρό. Όσο πιο βρώμικο το περιβάλλον σας, τόσο λιγότερο διατεθειμένοι να το διατηρήσετε καθαρό.

Πλεονεκτήματα

Υπάρχουν πολλά οφέλη από ένα καθαρό περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας. Ένα καθαρό περιβάλλον προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Αυτό κυμαίνεται από «ασφαλή συναισθήματα» έως «καλύτερη ενσυναίσθηση ανάπτυξης». Γενικά, βιώνουμε τους καθαρούς (εξωτερικούς) χώρους ως πιο ευχάριστους, πιο όμορφους και πιο κοινωνικούς, σύμφωνα με τη Nederland Schoon.

Μελέτη παρέμβασης

Το 2015, ο δήμος του Ρότερνταμ πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη παρέμβασης στην πόλη. Ο δήμος ήθελε να μειώσει τη ρυπογόνο συμπεριφορά των κατοίκων του και να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων του. Με βάση την κοινωνική ψυχολογία, έχουν αναπτυχθεί συμπεριφορικές παρεμβάσεις που εξετάζουν την επίδραση της καθαριότητας στο αίσθημα ασφάλειας στην πόλη. Οι παρεμβάσεις περιλάμβαναν, για παράδειγμα, ζωγραφισμένα πόδια στο πάτωμα προς έναν κάδο απορριμμάτων και εικόνες ματιών (που σας παρακολουθούν) τοποθετημένες σε δέντρα. Η έρευνα έδειξε ότι το αίσθημα ασφάλειας που βιώνεται αυξήθηκε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Ένα καθαρό περιβάλλον όχι μόνο αυξάνει την ενσυναίσθηση του ατόμου, αλλά υπάρχει επίσης μια δραστική αύξηση των συνδέσεων και της προθυμίας να βοηθήσει άλλους στην κοινότητά του.

Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση

Λίγα χρόνια αργότερα, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που ανέδειξε ένα εντελώς διαφορετικό όφελος του καθαρισμού. Έρευνα από την The Clorox Company – μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής (προϊόντων καθαρισμού) και έμπορος – έδειξε ότι ο καθαρισμός και οι καθαροί χώροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας και της σύνδεσης. Η έρευνα δείχνει ότι η ενσυναίσθηση ενός ατόμου συνδέεται θετικά με τη ζωή σε ένα καθαρό σπίτι και ακόμη περισσότερο εάν είναι υπεύθυνος για κάποια πτυχή του καθαρισμού.

Προθυμία για βοήθεια

Ένα καθαρό περιβάλλον όχι μόνο αυξάνει την ενσυναίσθηση του ατόμου, αλλά υπάρχει επίσης μια δραστική αύξηση των συνδέσεων και της προθυμίας να βοηθήσει άλλους στην κοινότητά του. Η απλή πράξη καθαρισμού έχει θετικές συνέπειες που υπερβαίνουν κατά πολύ το να κάνουμε το σπίτι ή το περιβάλλον μας λιγότερο βρώμικο. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά σε ένα πιο καθαρό σπίτι. Το 59 τοις εκατό των γονέων που ερωτήθηκαν λένε ότι τα παιδιά τους μελετούν καλύτερα σε ένα καθαρό δωμάτιο και το 49 τοις εκατό των γονέων λένε ότι τα παιδιά τους συμπεριφέρονται καλύτερα σε ένα καθαρό δωμάτιο.


Μην ξεχνάτε το υγιεινό περιβάλλον

Ένα καθαρό περιβάλλον είναι επομένως σημαντικό, αλλά ένα περιβάλλον υγιεινής είναι ακόμα πιο σημαντικό. Για παράδειγμα, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι σε μια εταιρεία όπου η υγιεινή είναι σωστή, οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και είναι ακόμη πιο υγιείς. Σε ορισμένα περιβάλλοντα, δεν πρέπει να αρρωσταίνει μόνο ο εργαζόμενος, αλλά, για παράδειγμα, ο ασθενής.

Πηγή τροφής για παθογόνους μικροοργανισμούς

Στην υγειονομική περίθαλψη είναι σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, οι ασθενείς να μην παθαίνουν λοιμώξεις πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την επίσκεψη. Εκτός από την προσωπική υγιεινή, εδώ σημαντικό ρόλο παίζει και η περιβαλλοντική υγιεινή. Η βρωμιά είναι ένα πιθανό σημείο προσκόλλησης και πηγή τροφής για παθογόνους (παθογόνους) μικροοργανισμούς που έχουν λιγότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν. Για παράδειγμα, ένα υγιεινό περιβάλλον μειώνει τη συνολική πίεση μόλυνσης και τον κίνδυνο μετάδοσης μόλυνσης.

Η ποιότητα του καθαρισμού

Με τα παραπάνω πλεονεκτήματα, λείπει μια σημαντική πτυχή που δεν πρέπει να ξεχνάμε, δηλαδή η ποιότητα του καθαρισμού. Ευτυχώς, έχουν πραγματοποιηθεί επίσης μελέτες που μπορούν να πουν κάτι για την κατάστασή του. Μια μελέτη, μεταξύ άλλων, της Vereniging Schoonmaak Research (VSR) δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μετρούμενης ποιότητας καθαρισμού και της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η έρευνα για την ποιότητα του καθαρισμού απαιτεί αρκετή προσπάθεια. Γιατί πώς μετράς την ποιότητα; Σε αυτή τη μελέτη, επιλέχθηκε μια διττή προσέγγιση, δηλαδή η αντιληπτή και μετρούμενη ποιότητα. Για να έχει επίδραση η αλλαγή στην ποιότητα στο συναίσθημα των εργαζομένων, πρέπει να είναι παρατηρήσιμη. Η μετρημένη ποιότητα αναφέρεται σε μια πραγματική βελτίωση, αλλά μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τους υπαλλήλους γραφείου. Για το σκοπό αυτό, αμφισβητήθηκε η αντιληπτή ποιότητα: πιστεύουν ότι υπάρχει βελτίωση;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μια εταιρεία όπου η υγιεινή είναι σωστή, οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και είναι ακόμη πιο υγιείς.

Βελτίωση της παραγωγικότητας

Η έρευνα έδειξε ότι αυτό ισχύει. Η μετρούμενη βελτίωση της ποιότητας οδήγησε σε αντιληπτή βελτίωση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων γραφείου. Έχει αποδειχθεί ότι όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα καθαρισμού του περιβάλλοντος εργασίας, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα των εργαζομένων στο γραφείο ότι η ταχύτητα, ο όγκος και η ποιότητα της εργασίας που εκτελείται είναι υψηλότερη.

Η επένδυση στην υγιεινή αποδίδει

Ο ρόλος της καθαρίστριας λοιπόν παραμένει εξαιρετικά σημαντικός σε αυτή την ιστορία. Σε τελική ανάλυση, ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον έχει μεγάλη σημασία για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα και να παραμείνουν υγιείς. Εκτός από τις μικρότερες απουσίες, αυτό οδηγεί επίσης σε μικρότερο αριθμό ατόμων που πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο. Επομένως, η επένδυση στην προσωπική και περιβαλλοντική υγιεινή αποδίδει, επειδή το κόστος απουσιών μειώνεται και λιγότερα έξοδα (υγειονομικής περίθαλψης). Ας ελπίσουμε ότι, γεγονότα όπως αυτό θα διασφαλίσουν ότι η καθαριότητα δεν είναι πλέον το παραμελημένο παιδί ενός οργανισμού, αλλά παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας σε μια υγιή και αποτελεσματική εταιρεία.

Marita Vaes, υπεύθυνη επικοινωνίας NVZ, η εμπορική ένωση εισαγωγέων και κατασκευαστών ειδών πλύσης, καθαρισμού, συντήρησης και απολύμανσης και μηχανημάτων καθαρισμού.

Πηγές

• Dur, Robert and Vollaard, Ben, The Power of a Bad Example – A Field Experiment in Household Garbage Disposal (8 Απριλίου 2014). CESifo Working Paper Series No. 4753. Beschikbaar bij SSRN: https://ssrn.com/abstract=2434459
https://www.nederlandschoon.nl/kenniswijzer-zwerfafval/een-schone-boel-en-een-veilig-gevoel/
https://investors.thecloroxcompany.com/investors/news-and-events/press-releases/press-release-details/2018/Can-Cleaning-Make-You-More-Empathetic-New-Research-Says-Yes/ προεπιλογή.aspx
https://www.mijnzakengids.nl/werknemers-presteren-beter-in-schone-werkomgeving/
Φόρουμ υγιεινής: Η επίδραση της ποιότητας καθαρισμού στους υπαλλήλους γραφείου

Τα πολλά οφέλη ενός καθαρού περιβάλλοντος


Υγιεινή
Νέα

Ήταν ήδη γνωστό πριν από περίπου δέκα χρόνια: η βρωμιά προσελκύει τη βρωμιά. Οι Ολλανδοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό το 2014 αφού διεξήγαγαν ένα πείραμα στο Ρότερνταμ για τον καθαρισμό των οικιακών απορριμμάτων στο δρόμο. Όταν υπάρχουν περισσότερα απόβλητα ορατά στο δρόμο, οι άνθρωποι τείνουν να πετάξουν ακόμα περισσότερα απόβλητα εκεί.

Δεν υπάρχει (ακόμη) σύνδεση μεταξύ της υγείας των χρηστών των κτιρίων και της καθαριότητας


Υγιεινή
Νέα

Μπορεί να γίνει επιστημονική σύνδεση μεταξύ του καθαρισμού και της υγείας των χρηστών των κτιρίων; Δυστυχώς δεν ήταν (ακόμα) το συμπέρασμα των επιστημόνων και της εταιρείας καθαρισμού CSU κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου του CSU Inovatieboost online. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έμμεσες υποθέσεις για τη σχέση μεταξύ υγείας και καθαριότητας.

«Τα νήπια αφήνουν την τουαλέτα πιο καθαρά από τους μαθητές»


Υγιεινή
Νέα

Η Mounia Benyahia εργάζεται ως καθαρίστρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg από το 2000 και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκτίμηση για τις εργασίες καθαρισμού. «Τα νήπια αφήνουν μια τουαλέτα πιο καθαρή από τους μαθητές», λέει σε ένα άρθρο στον ιστότοπο του πανεπιστημιακού περιοδικού Univers.

Η VSR ανακοινώνει τους πρώτους ομιλητές του Hygiene Forum


βιομηχανία
Νέα

Η Vereniging Schoonmaak Research (VSR) θα πραγματοποιήσει το πέμπτο Φόρουμ Υγιεινής το απόγευμα της Τετάρτης, 17 Μαΐου 2023 στη RAI Άμστερνταμ, με θέμα «μια υγιής οργάνωση ξεκινά με την καλή υγιεινή».

Η επιδημία γρίπης δεν έχει τελειώσει: ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης αυξήθηκε απότομα


Υγιεινή
Νέα

Το ερευνητικό πρακτορείο Nivel λέει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι με παράπονα που μοιάζουν με γρίπη έρχονται στον γιατρό τους. Αυτή την εβδομάδα ήταν 103 στα 100 χιλιάδες άτομα. Την περασμένη εβδομάδα, αυτός ο αριθμός ήταν 66.

Schreibe einen Kommentar