Γνωρίζατε ότι η υπερβαρική συγκόλληση, γνωστή και ως υποβρύχια συγκόλληση, είναι από τις πιο καλοπληρωμένες και περιζήτητες εργασίες για εμπορικούς δύτες; Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη σελίδα, πρέπει να σας ενδιαφέρει να γίνετε υποβρύχιος συγκολλητής! Υπάρχουν λίγα βήματα που πρέπει να γίνουν να γίνει ένα.
Η υπερβαρική συγκόλληση υπάρχει από την εφεύρεσή της το 1932. Έκτοτε, αυτό το προσοδοφόρο πεδίο λειτουργεί σε όλο τον κόσμο για την επισκευή και τη συντήρηση θαλάσσιων υποδομών βυθισμένων εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στο νερό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό και ο ηλεκτρισμός είναι ένα θανατηφόρο δίδυμο, οπότε η ιδέα της υποβρύχιας συγκόλλησης απλά δεν έχει νόημα – καλά, μόνο για όσους δεν ασχολούνται με το επάγγελμα της συγκόλλησης!
Οι υπερβαρικοί συγκολλητές είναι είτε συγκολλητές εσωτερικής ναυσιπλοΐας είτε υπεράκτιοι συγκολλητές. Το πρώτο μπορεί να εργάζεται σε θαλάσσια πλοία, γέφυρες και φράγματα, ενώ το δεύτερο σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, αγωγούς, μεγάλα πλοία, καθώς και πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Πώς λειτουργεί η υπερβαρική συγκόλληση;
Δύτη-συγκολλητές έχουν διαφορετικούς τρόπους εκτέλεσης εργασιών συγκόλλησης. Αυτά περιλαμβάνουν:
Ξηρά συγκόλληση:
Η ξηρή συγκόλληση χρησιμοποιεί έναν υπερβαρικό θάλαμο για ένα ηχητικό αποτέλεσμα. Για να ξεκινήσετε, η περιοχή που πρόκειται να συγκολληθεί σφραγίζεται. Στη συνέχεια, το νερό αναρροφάται μέσω των σωλήνων και αντικαθίσταται ένα μείγμα αερίου.
Μόλις τραβήξει το νερό, η ασθένεια αποσυμπίεσης πρέπει να αποφευχθεί πιέζοντας τον υπερβαρικό θάλαμο στο σωστό επίπεδο. Η διαδικασία συγκόλλησης που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το μέγεθος του θαλάμου.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι αυτής της τεχνικής συγκόλλησης που μπορούν να επιλέξουν οι δύτες-συγκολλητές:
Συγκόλληση ξηρού σημείου:
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για μικρότερους θαλάμους. Για την παραγωγή ξηρού αέρα, ο θάλαμος τοποθετείται στην περιοχή που πρόκειται να συγκολληθεί. Όπως αναφέρθηκε, η στεγανοποίηση της προς συγκόλληση περιοχής είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η είσοδος του νερού που περιβάλλει την περιοχή. Μόλις τοποθετηθεί ο θάλαμος, ο δύτης-συγκολλητής θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία συγκόλλησης βάζοντας το ηλεκτρόδιο στον θάλαμο.
Συγκόλληση ξηρού θαλάμου:
Σε αυτή τη διαδικασία συγκόλλησης, ο δύτης-συγκολλητής εισέρχεται στο μικρό θάλαμο από κάτω. Ο μικρός θάλαμος φιλοξενεί μόνο το πάνω μέρος του σώματος του συγκολλητή.
Τα SMAW και FCAW χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως σε ξηρή συγκόλληση.
Συγκόλληση υπό πίεση:
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τριβή ή δύναμη για τη σύντηξη μετάλλων υπό έντονη πίεση. Μερικοί συγκολλητές αναφέρονται σε αυτή τη συγκόλληση ως „στερεής κατάστασης“. Η συγκόλληση υπό πίεση μπορεί να είναι ένας γενικός όρος για διαφορετικές διεργασίες συγκόλλησης, όπως η συγκόλληση με υπερήχους, η συγκόλληση με αντίσταση, η συγκόλληση με τριβή, η συγκόλληση με έκρηξη και η συγκόλληση διάχυσης.
Η συγκόλληση με τριβή, ειδικότερα, έχει γίνει πιο δημοφιλής καθώς βελτιώνει την ποιότητα των τεμαχίων σύνδεσης με τη χρήση μιας περιστρεφόμενης συσκευής. Αυτή η περιστρεφόμενη συσκευή ή εργαλείο δημιουργεί τριβή απαραίτητη για τη συγκόλληση τμημάτων αρμών.
Habitat Welding:
Αυτή η διαδικασία συγκόλλησης επιτρέπει στους υποβρύχιους συγκολλητές να εργάζονται σε ένα μικρό θάλαμο. Αυτός ο μικρός θάλαμος αναφέρεται επίσης ως ο βιότοπος. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την εκτέλεση θερμής εργασίας.
Ο κίνδυνος εγκαυμάτων που προκύπτουν από τη ροή αερίων και ατμών μετριάζεται στη συγκόλληση ενδιαιτημάτων καθώς δημιουργεί ατμοσφαιρικές συνθήκες για ένα τέτοιο σενάριο. Αυτό καθιστά τη συγκόλληση ενδιαιτημάτων ιδανική για συγκόλληση εξέδρας πετρελαίου στην ξηρά.
Άλλες διαδικασίες συγκόλλησης που χρησιμοποιούνται στην ξηρή συγκόλληση περιλαμβάνουν:
Υγρή συγκόλληση:
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στην υγρή συγκόλληση είναι η συγκόλληση με ραβδί. Σε αυτή τη διαδικασία, οι υποβρύχιοι συγκολλητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα τόξο με τη χρήση ενός αναλώσιμου ηλεκτροδίου που τροφοδοτείται με ρεύμα
Όπως θα έπρεπε σε κάθε διαδικασία συγκόλλησης, οι υποβρύχιοι συγκολλητές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα μέταλλα που πρόκειται να συγκολληθούν είναι καθαρά και απαλλαγμένα από ρύπους. Αυτό εξασφαλίζει μια ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία συγκόλλησης. Επίσης, ο συγκολλητής θα πρέπει να ελέγξει την περιοχή πριν από τη συγκόλληση για τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για την ασφάλεια.
Όταν εξαφανιστούν όλα τα συστήματα, ο υποβρύχιος συγκολλητής μπορεί να στείλει σήματα για να ενεργοποιήσει το διακόπτη λειτουργίας. Ενώ 300-400 amp DC μπορούν να δημιουργηθούν από το τροφοδοτικό, η διαδικασία όπου ξεκινά το ηλεκτρικό τόξο εξακολουθεί να απαιτεί έναν αρκετά εξειδικευμένο συγκολλητή.
Οι κίνδυνοι της υπερβαρικής συγκόλλησης:
Τώρα, το ενδιαφέρον ερώτημα είναι: Πώς στο κόσμο αυτοί οι συγκολλητές δεν υφίστανται ηλεκτροσόκ ή ηλεκτροσόκ από το τεράστιο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται κάτω από το νερό; Το στρώμα αερίων φυσαλίδων που δημιουργείται ως αποτέλεσμα του τόξου που λιώνει τη ροή είναι πρωταρχικής σημασίας σε αυτή την περίπτωση. Το στρώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της συγκόλλησης και στην αποτροπή της παροχής ηλεκτρισμού.
Ωστόσο, η ηλεκτροπληξία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή εάν ο συγκολλητής δεν είναι αρκετά προσεκτικός και προσεκτικός με τον εξοπλισμό. Ο μη σωστά μονωμένος εξοπλισμός, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία. Επίσης, οι φυσαλίδες που χρησιμοποιούνται για την προστασία του συγκολλητή από το ηλεκτρικό ρεύμα μπορούν επίσης να θολώσουν την περιοχή που πρόκειται να συγκολληθεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ορατότητα του συγκολλητή.
Εάν ο συγκολλητής δεν είναι προσεκτικός, οι φυσαλίδες μπορεί να διαταράξουν τη δεξαμενή συγκόλλησης. Κατά συνέπεια, η υγρή συγκόλληση έχει το δικό της μερίδιο ασυνήθιστων προκλήσεων. Για το λόγο αυτό, οι υποβρύχιοι συγκολλητές πρέπει να είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι. Άλλες απειλές που αντιμετωπίζουν οι υποβρύχιοι συγκολλητές περιλαμβάνουν εκρήξεις και πνιγμούς.
Το Takeaway:
Η υπερβαρική ή υποβρύχια συγκόλληση είναι αναμφισβήτητα ένα επικίνδυνο επάγγελμα. Ένα γλίστρημα μπορεί να οδηγήσει σε οτιδήποτε είναι απειλητικό για τη ζωή. Ως εκ τούτου, μόνο οι εξαιρετικά εξειδικευμένοι δύτες-συγκολλητές είναι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά.
Εάν είστε ήδη ειδικευμένοι στις καταδύσεις με εμπειρία στη συγκόλληση και είστε έτοιμοι για μια νέα πρόκληση που πληρώνει άψογα, η υπερβαρική συγκόλληση μπορεί να είναι ιδανική για εσάς.