Τι είναι ο κήπος της νίκης

14
Τι είναι ο κήπος της νίκης

Τι είναι ένας κήπος νίκης; Σε αυτήν την ανάρτηση θα εξετάσουμε τη βαθιά ιστορία των κήπων νίκης και θα εξετάσουμε γιατί πρέπει να μεγαλώσετε τους δικούς σας!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουμε μακρά ιστορία κήπων νίκης.

Ωστόσο, ήταν επίσης δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Γερμανία.

Αυτοί οι κήποι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του Α‘ Παγκοσμίου Πολέμου και του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι πολίτες φύτεψαν τους δικούς τους κήπους για να συμπληρώσουν τις ελλείψεις τροφίμων και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Το Victory Gardens έγινε ξανά δημοφιλές στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη και οι άνθρωποι ήθελαν να είναι πιο αυτάρκεις.

Σήμερα, η κηπουρική νίκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα για τις μελλοντικές μας γενιές.

Τι είναι ο κήπος της νίκης;

Οι Κήποι της Νίκης (ή οι Κήποι Πολέμου) δημιουργήθηκαν και ενθαρρύνθηκαν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου για να μειώσουν τη ζήτηση σε προμήθειες τροφίμων.

Πίσω στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε αυτοσυντηρούμενα αγροκτήματα που ονομάζονταν γεωργία επιβίωσης.

Ενώ υπήρχαν τα παντοπωλεία, ήταν περισσότερο για βασικά προϊόντα που δεν μπορούσες να καλλιεργήσεις μόνος σου – αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι κ.λπ.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ δεν εμφανίστηκε, ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1930, ωστόσο ήταν λίγα.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία του πληθυσμού ζούσε ακόμα σε αγροτικές περιοχές πριν από τη δεκαετία του 1930. (Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το υπέροχο γράφημα πώς και πότε ο πληθυσμός των ΗΠΑ μετακόμισε στις πόλεις).

Έτσι, πριν από τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, οι περισσότεροι άνθρωποι καλλιεργούσαν τα δικά τους φρούτα, λαχανικά και κρέας, ωστόσο όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε να αποκαλεί αυτούς τους κήπους της πίσω αυλής «κήπους της νίκης».

Το 1917, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν την Επιτροπή Εθνικού Κήπου Πολέμου για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να καλλιεργούν, να μπορούν και να διατηρούν τις δικές τους καλλιέργειες.

Οι πολίτες ενθαρρύνθηκαν να φυτέψουν τους δικούς τους λαχανόκηπους, να επεκτείνουν τους υπάρχοντες κήπους ή να δημιουργήσουν κοινοτικούς κήπους σε δημόσια γη και άδεια εκτάσεις.

Τι είχαμε Victory Gardens;

Οι κήποι νίκης προέκυψαν λόγω πολλών διαφορετικών συνθηκών.

Σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, νεαροί άνδρες που ασχολούνταν με τη γεωργία πριν από τους πολέμους στρατολογήθηκαν στη μάχη και εγκατέλειψαν τις εμπορικές φάρμες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Εκτός από την έλλειψη εργατών στη φάρμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 16 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες που πολεμούσαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου, επομένως τα τρόφιμα έπρεπε να καλλιεργηθούν, να κονσερβοποιηθούν και να αποσταλούν στο εξωτερικό για να τους υποστηρίξουν.

Ένας στρατός βαδίζει στο στομάχι του.

Εκτός από τη διατροφή των στρατευμάτων μας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσφερε επίσης βοήθεια με τη μορφή τροφής στους λαούς της Ευρώπης των οποίων οι φάρμες είχαν καταστραφεί στους πολέμους.

Αυτό σήμαινε ότι όλες οι εμπορικές καλλιέργειες κονσερβοποιήθηκαν και στάλθηκαν στο εξωτερικό, γεγονός που δημιούργησε ελλείψεις τροφίμων για τους πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να βοηθηθεί ο εφοδιασμός με τόνους τροφίμων στο εξωτερικό, σε κάθε αμερικανική οικογένεια εκδόθηκε ένα βιβλίο αναλογιών που περιείχε μερίδες βασικών προϊόντων όπως η ζάχαρη, το κρέας, το μαγειρικό λάδι και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Αυτό εξασφάλισε ότι οι προμήθειες εκδόθηκαν δίκαια, ωστόσο, αν θέλατε να φάτε περισσότερο, έπρεπε να το καλλιεργήσετε μόνοι σας.

Το Κίνημα του Κήπου της Νίκης

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα κρατικά κολέγια και οι τοπικές κοινότητες ενώθηκαν όλα μαζί για να ενθαρρύνουν τους κανονικούς Αμερικανούς να καλλιεργήσουν όλες τις δικές τους καλλιέργειες.

Η καλλιέργεια καλών κήπων ενθαρρύνθηκε ως προσπάθεια πατριωτικού πολέμου για το εσωτερικό μέτωπο.

Άνδρες και γυναίκες που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν με στρατιωτική θητεία ενθαρρύνθηκαν να «πολεμήσουν στο σπίτι τους» και να καλλιεργήσουν κήπους νίκης, καθώς και να μπορούν και να συντηρούν τα προϊόντα τους.

Στον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί φύτεψαν τους Κήπους της Νίκης και παρήγαγαν το 40% του συνόλου των τροφίμων της χώρας.

Θυμάμαι ότι διάβασα το ένθετο ενός παλιού βιβλίου οικιακής κονσερβοποίησης και ξεκίνησε με αποσπάσματα όπως:

Το φαγητό είναι εξίσου σημαντικό με τη σκόνη.

Κάθε κουτάκι φαγητού που βάζει η Αμερικανίδα νοικοκυρά αυξάνει τις πιθανότητές μας για νίκη.

Ο καθένας πρέπει να προσφέρει ζωή ή εργασία για την υπεράσπιση της χώρας του.

Η νίκη εξαρτάται τόσο από τις εγχώριες δυνάμεις όσο και από τις δυνάμεις πεδίου.

Τάγματα ανδρών πρέπει να εμπλακούν με τον εχθρό και τάγματα γυναικών πρέπει να συμμετάσχουν στη σοδειά όταν φτάσει.

Κάθε κουτί φαγητού που βάζετε είναι μια ευγενική συνεισφορά στην υπόθεση της ελευθερίας.

Το μήνυμα ήταν ότι κάθε λαχανικό που καλλιεργούνταν σε ιδιωτικές κατοικίες, που συλλέγονταν προσεκτικά και έφτιαχναν από την οικογένεια βοηθούσαν τις ΗΠΑ να κερδίσουν τον πόλεμο.

Ακόμη και η Eleanor Roosevelt φύτεψε έναν κήπο νίκης στο μπροστινό γκαζόν του Λευκού Οίκου.

Μια ομάδα που ονομάζεται Γυναικείος Στρατός Γης (WLA) συμμετείχε για να μαζέψει εμπορικές καλλιέργειες απουσία των 3 εκατομμυρίων αγροτών που είχαν πάει στον πόλεμο, και έστησε αστικούς κήπους νίκης σε κενές περιοχές.

Σύμφωνα με ένα φυλλάδιο του Victory Garden που γράφτηκε από το USDA,

«Μια οικογένεια δύο ατόμων σε έναν κήπο 25’x50′ θα τους εφοδιάσει άφθονα με όλα τα απαραίτητα λαχανικά. Εκτός από το γλυκό καλαμπόκι και τις πατάτες. Για μια οικογένεια δύο ενηλίκων και δύο παιδιών ή τριών ενηλίκων, ένας κήπος 50’x100′ θα είναι αρκετός.»

Η παρακάτω εικόνα, που προέρχεται από ένα φυλλάδιο του Victory Garden, δείχνει ένα παράδειγμα λαχανόκηπου 20’x30′ και τι θα μπορούσε να φυτευτεί.

Και για το τι φυτά να φυτέψετε:

«Η ακόλουθη λίστα με λαχανικά που πρέπει να καλλιεργήσετε είναι τα καλύτερα για τον μικρό κήπο. Απαιτούν τη λιγότερη προσπάθεια και έχουν μεγάλη θρεπτική αξία:

παντζάρια, φασόλια, μπρόκολο, λάχανο, καρότα, μαρούλι, κρεμμύδια, πιπεριές, σέσκουλο, ντομάτες, γογγύλια, χειμωνιάτικο σκουός, αρακάς.»

Όσο για τον προγραμματισμό των καλλιεργειών σας να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να διατηρηθούν για το έτος:

«Στην κονσερβοποίηση θα πρέπει να σχεδιάζετε να βάζετε από ογδόντα πέντε έως εκατόν δεκαπέντε λίτρα για κάθε μέλος της οικογένειας για μια σεζόν».

Χρήση των Victory Gardens στη σύγχρονη εποχή

Η Εθνική Ένωση Κηπουρικής αναφέρει ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα σήμερα, με πολλούς να ξεκινούν νέα έργα Victory Garden ως απάντηση στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την προσφορά τροφίμων της χώρας μας και το υψηλό κόστος των παντοπωλείων.

Αν και δεν βρισκόμαστε πλέον σε πόλεμο που απειλεί να αδειάσει τα ράφια των προϊόντων του παντοπωλείου μας, νομίζω ότι το μήνυμα είναι ακόμα σημαντικό:

Καλλιεργήστε και διατηρήστε το δικό σας φαγητό, έτσι ώστε οι άλλοι που δεν μπορούν να βασιστούν στο κατάστημα.

Έχουμε δει τον τελευταίο καιρό τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις ελλείψεις σε τρόφιμα, τους ανθρώπους που συσσωρεύουν και κάνουν τρελάρες στα παντοπωλεία.

Ακόμη και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αρχίσει να επηρεάζει τις προμήθειες τροφίμων.

Εκεί που βρισκόμαστε, δεν είναι ασυνήθιστο να χιονίζουμε για μέρες ή εβδομάδες κάθε φορά.

Τι γίνεται αν χάσετε τη δουλειά σας ή μια πηγή εισοδήματος και ξαφνικά δεν έχετε τα χρήματα για παντοπωλεία;

Ακόμα και κάτι τόσο απλό όπως το αυτοκίνητό σας να είναι στο κατάστημα ή να κάνετε κακό στον εαυτό σας και να μην μπορείτε να οδηγήσετε.

Η αυτάρκεια είναι η κουβέρτα ασφαλείας μου και την κάνει έτσι ώστε να μην ανησυχώ ποτέ για το αν θα μπορέσω να φτάσω στο κατάστημα ή αν έχω τα χρήματα για φαγητό.

Έτσι, ενώ δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο (αυτή τη στιγμή), θεωρώ ότι η ευημερία και η ασφάλεια της δικής μου οικογένειας είναι αρκετά Νίκη.

Καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά και φρέσκα φρούτα και μπορούμε, να καταψύξουμε, να αφυδατώσουμε και να κάνουμε τουρσί για την διατροφική μας ασφάλεια.

Σκεφθείτε λοιπόν να φτιάξετε τον δικό σας κήπο νίκης και να μαζέψετε φρέσκα προϊόντα από λίγα μόνο πακέτα σπόρων.

Εδώ είναι ο πλήρης οδηγός μου για το πώς να ξεκινήσετε έναν κήπο από το μηδέν, εάν είναι η πρώτη σας φορά με κήπους στο σπίτι.

Ακόμα κι αν έχετε μόνο μια μικρή μπροστινή αυλή, κουτιά παραθύρων ή μικροσκοπικά οικόπεδα κήπου, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια εκπληκτική ποσότητα φυλλωδών χόρτων και φρέσκων λαχανικών.

Πριν από λίγο καιρό βρήκα πολλά αξιολάτρευτα φυλλάδια από, πιστεύω, το USDA.

Κάντε κλικ παρακάτω για δωρεάν λήψη.

Victory Garden Guide

Garden for Victory (1943)

Ο οδηγός του κήπου της νίκης (1944)

Garden guide, 1943 : κήπος για τη νίκη

Εγχειρίδιο Victory Garden Leaders

Ο νικηφόρος κήπος του πολέμου

Schreibe einen Kommentar