Το Αγγλο-Καραϊβικό στιλ προσφέρει διαχρονική έκκληση σε ένα νέο ενδοπαράκτιο σπίτι

11
Το Αγγλο-Καραϊβικό στιλ προσφέρει διαχρονική έκκληση σε ένα νέο ενδοπαράκτιο σπίτι

Πριν χτυπήσει το σφυρί, υπήρχαν 21 σχέδια—σχολαστικά γραμμικά σχέδια—για το νέο σπίτι που θα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το Intracoastal Waterway της Φλόριντα. Μετά από ένα έντονο εξάμηνο σκίτσο, έκανε κλικ: Το προσωπικό της Ferguson & Shamamian Architects στη Νέα Υόρκη βρήκε το κλειδί για να ξεκλειδώσει αυτόν τον θησαυρό ενός σπιτιού στο Jupiter Island της Φλόριντα.

Ο Stephen Chrisman, ένας από τους έξι συνεργάτες της εταιρείας, θυμάται τη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε αμέτρητες συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Λέει ο Chrisman, «Πολλή δουλειά έγινε για να γίνει αυτό το βλέμμα αβίαστο, για να κάνει το έργο να νιώσει ότι ήταν πάντα εκεί».

Με πνεύμα που είναι ταυτόχρονα χαλαρό και ισορροπημένο στην ακρίβεια, το σπίτι σε στυλ Αγγλο-Καραϊβικής, με αποχρώσεις αποικιακού χαρακτήρα, είναι φιλόξενο και αρχοντικό. Το κεντρικό τμήμα του σπιτιού – συμπεριλαμβανομένης μιας κεντραρισμένης μπροστινής εισόδου που παρέχει θέα κατευθείαν στο νερό – παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητο στις 21 επαναλήψεις. Τα φτερά, που εκτείνονται προς τα εμπρός για να αγκαλιάσουν την ιδιοκτησία, περιλαμβάνουν την κουζίνα, τον κοινόχρηστο οικογενειακό χώρο και τα υπνοδωμάτια.

Φωτογραφία της Lisa Romerein

Ολόκληρος ο δεύτερος όροφος είναι η ευρύχωρη κύρια σουίτα με μια παρακείμενη σκεπαστή βεράντα. Ένας ξεχωριστός ξενώνας παρέχει χώρο για να επισκεφθούν τα μεγάλα παιδιά του ζευγαριού. Οι βεράντες, τα καταστρώματα και οι βεράντες προσθέτουν χώρο και μια γοητευτική πινελιά.

Φωτογραφία του Thomas Loof

Το εξωτερικό ταιριάζει ακριβώς με το αγγλο-καραϊβικό στιλ με μεγάλη κοφτή οροφή, απλό πλαίσιο που περικλείει πέντε αυλάκια και προσαρμοσμένα κουφώματα από μαόνι. Τα παράθυρα, με μεγάλα τζάμια, αποδίδουν θέα στο Intracoastal. Παντζούρια, βαμμένα σε μια ελκυστική γκρι-μπλε απόχρωση που προτείνει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων της Νέας Υόρκης Victoria Hagan, προσθέτουν ζεστασιά στους τοίχους από γυψομάρμαρο.

Το ζευγάρι είχε ερωτευτεί το σκηνικό των δύο στρεμμάτων και την κοινότητα του Jupiter Island και δεσμεύτηκε να συμμετάσχει πλήρως στο σχεδιασμό του σπιτιού τους – αρκετά ώστε να ζούσαν ουσιαστικά στο ακίνητο για μεγάλες περιόδους. «Ήθελαν να μάθουν πού βγήκε και έδυσε ο ήλιος. η θέα και το τοπίο? αυτό που βλέπετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ήθελαν να μάθουν πραγματικά τη γη», λέει ο Chrisman. Έχοντας εργαστεί στο παρελθόν με τους Ferguson & Shamamian, το ζευγάρι βασιζόταν με σιγουριά στον Chrisman και την ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών Oscar Shamamian και Tom McManus.

Για το σχεδιασμό του τοπίου, οι ιδιοκτήτες σπιτιού και οι σχεδιαστές ήθελαν μια εύκολη ροή γηγενών φυτεύσεων, οι οποίες θα έπεφταν απαλά σε ευρύχωρες γειτονικές ιδιοκτησίες. Ο Jorge Sanchez της SMI Landscape Architecture στο Palm Beach μίλησε τη σχεδιαστική τους γλώσσα. Η φιλοσοφία του Sanchez ξεκίνησε με έμφαση στη σχέση του σπιτιού και του καταπράσινου σκηνικού του, επιτρέποντας σε μεγάλο μέρος της ιδιοκτησίας να παραμείνει λίγο κατάφυτη. Στρώματα φυτειών περιβάλλουν το γκαζόν, ενώ φοίνικες και παλιά δέντρα ficus κοσμούν την ιδιοκτησία.

Ήταν επιτακτική ανάγκη, λέει ο Chrisman, ο αρχιτέκτονας, ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και ο αρχιτέκτονας τοπίου να συνεργαστούν στενά για ένα απρόσκοπτο σύνολο: «Σκεφτήκαμε πολύ τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου».

Εσωτερικά, κάθε δωμάτιο στέκεται από μόνο του, σε στιλ φιλελάκι, συνδέοντας άμεσα τους χώρους και όχι ανάλογα με τους διαδρόμους. Η διάταξη ενθαρρύνει τον όμορφο φυσικό φωτισμό του εσωτερικού και δίνει στο σπίτι μια ζεστή αίσθηση. Μια εσωτερική παλέτα από ανοιχτόχρωμες, ουδέτερες αποχρώσεις και μίνιμαλ αλλά πολύ ιδιαίτερη τέχνη, επιτρέπουν στις αρχιτεκτονικές γραμμές να λάμψουν πλήρως.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του σχεδιασμού του σπιτιού και ο τρόπος με τον οποίο ο Chrisman και η ομάδα του το προσέγγισαν, οδήγησαν σε ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του: μια σκεπαστή βεράντα έξω από την κύρια σουίτα του δεύτερου ορόφου, την οποία είχαν ζητήσει ειδικά οι πελάτες. Λαμβάνοντας υπόψη την οροφή και το γενικό στυλ του σπιτιού, η ομάδα στην αρχή μπερδεύτηκε. Στη συνέχεια, η απάντηση προέκυψε με κάπως μη παραδοσιακό τρόπο – δημιουργώντας χώρο για την ευάερη βεράντα ενσωματώνοντας έναν ανοιχτό κόλπο. Έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μέρη των ιδιοκτητών σπιτιού, καθισμένοι στη βεράντα, ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων, με τον πρωινό καφέ στο χέρι.

Η πρόκληση έγινε επίσης μια από τις καλύτερες στιγμές στη διαδικασία σχεδιασμού, λέει ο Oscar Shamamian, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία με τον επί χρόνια συνάδελφό του Mark Ferguson: «Ήταν διασκεδαστικό και τρομακτικό. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού μας έβαλαν σε δοκιμασία, με όλους τους σωστούς τρόπους».

Μάθετε περισσότερα για την ομάδα του έργου

Αρχιτέκτονας: Αρχιτέκτονες Ferguson & Shamamian
Διακοσμητή: Βικτώρια Χάγκαν
Αρχιτέκτονας τοπίου: SMI Αρχιτεκτονική Τοπίου

Schreibe einen Kommentar